:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Според местната прокуратура той се правел на чеченец и говорел на руски
Направихме много значим напредък, обяви Стивън Мнучин
Съобщение на депутата от БСП за отровна вода в София хвърли в паника институциите
Топлофикация пусна планов график къде и кога няма да има топла вода
България няма проблем с името Македония, каза вицепремиерът
Конференция "Медийна свобода и плурализъм"
СТАТИСТИКИ
Общо 381,256,283
Активни 956
Страници 2,369
За един ден 1,302,066
Секрети

Морските "тюлени“: тайната армия на Обама

Докато много американци мислят, че правителството не се справя добре, спецчастите успешно изпълняват задачите си
В ситуационната зала на Белия дом президентът на САЩ Барак Обама и екипът му очакват новини от операцията в убежището на Осама бин Ладен в Пакистан.


Един от първите напрегнати моменти за президента Обама е през април 2009 г. Тогава сомалийски пирати превземат американския контейнеровоз "Маерск Алабама", който плава в района около Африканския рог, където цари беззаконие. Американският екипаж на кораба се опитва да отблъсне пиратите, които успяват да избягат със спасителна лодка, но взимат със себе си 53-годишен заложник: капитана Ричард Филипс. Въоръжени с автомати "Калашников" и с пистолети, пиратите скриват Филипс под палубата и заплашват да го убият, ако не получат откуп от 2 млн. долара.

Барак Обама, който само от три месеца е президент на САЩ, вече е преминал кратък интензивен курс за ръководене на военни операции. Разрешил е изпращането на безпилотни самолети, които да атакуват цели в Пакистан, и е изпратил 17 000 войници в Афганистан. До този момент обаче не е поемал лична отговорност и политически риск, нареждайки операция в ситуация, при която американец е взет за заложник. Не е работил и с "тюлените" от Шести екип - елитни командоси, които участват в повечето от най-тайните американски военни мисии.

Докато се приближават към брега, военноморските сили (ВМС) искат разрешение да използват сила, но Белият дом се въздържа да даде такова нареждане. Военните командири вече са изпратили малък флот към мястото на действието с ескадрения миноносец "Бейнбридж" и фрегатата "Халибъртън". Транспортни самолети докарват "тюлените", които се спускат с парашути в Индийския океан и се качват в надуваеми лодки. На 11 април, три дни след началото на заложническата драма, Обама се съгласява да разреши използването на военна сила - но само ако има пряка опасност за живота на капитана.

Докато съветниците на Обама по военните въпроси наблюдават събитията в т.нар. Кризисна стая в Белия дом, президентът влиза, за да получи най-новата информация за случващото се в Индийския океан.Снайперистите от отряда на "тюлените"са заели позиции на различни кораби, за да имат възможно най-добра видимост. ВМС са направили капан за плавателния съд на пиратите, но те, като истински късметлии, не попадат в него, твърди източник, участвал в операцията. През цялото време пиратите се опитват да се доберат до брега. Ако успеят да стигнат до сомалийския бряг със заложника, спасителната операция би била доста по-сложна. Лодките на "тюлените" започват да преминават около пиратите, като използват специална тактика, за да не им позволят да стигнат брега.

Вечерта на 12 април "тюлените" снайперисти, намиращи се на "Бейнбридж", се оказват в добра позиция, за да открият стрелба по пиратите. Но покритата спасителна лодка, клатушкаща се по вълните, затруднява видимостта. Те прикрепят към оръжията си специални прибори за нощно виждане и започват да чакат. В един момент двама от пиратите се виждат много добре. Снайперистите могат да видят през прозореца, че третият пират е насочил оръжие към капитан Филипс. Всеки от снайперистите изстрелва по един куршум и всичко приключва. Три изстрела - трима убити пирати. Щурмовата група на "тюлените" се качва в спасителната лодка и отвежда Филипс на безопасно място.

В Белия дом служителите тихо празнуват. Всичко можеше да се обърка. За млад президент с малък опит при ръководенето на военни операция една провалена мисия би означавала републиканците да го обвинят в некадърност, както и да започнат неизбежните сравнения с Джими Картър. Генералите също си отдъхват. "Господин президент, задачата е изпълнена. Но ако не беше, щяха да ми сритат задника", казва на Обама един от съветниците по военните въпроси. "Щяха да сритат нашите задници", отговаря президентът.

Обама разчита все повече и повече на специалните части за изпълнението на много мисии. Значимостта на подобни операции е очевидна във времена на орязани бюджети, на спотайващи се врагове, когато американците са изморени от неуспешни военни действия. Бюджетът на Отрядът за специални операции се е увеличил повече от два пъти от 2001 г. насам, достигайки 10.5 млрд. долара, а броят на служещите в него е нараснал четири пъти. Ръководителят на отряда адмирал Уилям МакРейвън иска повече ресурси и по-голяма автономия. В. "Ню Йорк таймс" написа в средата на февруари, че МакРейвън иска "по-голяма роля на неговите елитни части, които традиционно провеждат операции в недостъпните места за американската външна политика". Той иска да разшири Силите за специални операции в Азия, Африка и Латинска Америка, както и да има правомощия да предислоцира сили и оборудване, когато е необходимо. Това щяло да осигури по-голяма гъвкавост и по-бързо изпълнение на задачите.

Кой може да го обвинява? Настъпи моментът на спецчастите. Най-вече на "морските тюлени", които никога не са се проявявали толкова героично. Те убиха Осама бин Ладен в Пакистан през миналата година, а през януари спасиха двама хуманитарни работници, държани като заложници в Сомалия. В момент, когато много американци смятат, че правителството е некомпетентно, "тюлените", които са държавни служители, често добре изпълняват мисиите си. Действащи "тюлени" участваха във филма Act of Valor, който предстои да тръгне по кината. Спорният филм, чиято идея е да помогне за привличането на нови попълнения в спецотряда, бе определен от военните като неразумен и в помощ на врага.

Обама иска да балансира необходимостта от увеличаването на ценните услуги на спецсилите с ясна преценка за стратегическите последствия от разширяването на мисиите им. Той е прав да проявява загриженост за опасностите: мисии, които се отклоняват от първоначалната си цел; арогантност; опасната ситуация при свалянето на хеликоптерите "Блек Хоук". Филмът Act of Valor показва как авторите му са успели да надхитрят "тюлените": военните знаят много малко за производството на филми и това проличава от филма. Кинетиката без съмнение впечатлява, но играта и сценарият - не. Добър филм се очертава да бъде този, който е посветен на заложническата драма на "Маерск Алабама" с участието на Том Ханкс. Очаква се да тръгне по кината през 2013 г.

Някои от действията на спецчастите обаче могат да опетнят имиджа на Америка за години напред. Затова американски дипломати и високопоставени военни изразяват опасения относно разширяването на ролята и правомощията на спецчастите. Според някои от тези критики специалните сили няма да са специални, ако броят им продължава да се увеличава. "Идеята на спецчастите е в качеството, а не в количеството", казва Питър Сингър от института "Брукингс".Предизвикателствата пред тайните мисии са много:законови, морални, практически. Малко хора обаче знаят това. Балансираният като цяло подход на Обама към подобни мисии пролича при операцията, проведена през септември 2009 г., за залавянето на една от важните фигури в терористичната организация "Ал Кайда".

ЦРУ и военните търсят Салех Али Салех Набхан от доста време. Той е заподозрян за бомбените атентати от 1998 г. срещу американските посолства в Кения и Танзания. Освен това е пряко замесен в други смъртоносни терористични атаки в източната част на Африка. Той е бил важна връзка между "Ал Кайда" и клона й в Сомалия, както и се смята, че разполага с ценна информация за това как действа мрежата на джихадистите. Убийството му би било значима победа, но залавянето му жив би било доста по-голям успех.

След като в продължение на месеци търпеливо е наблюдаван, американските разузнавачи неочаквано разбират, че Набхан се приготвя да пътува към южна Сомалия. Няма много време за действие. Една вечер през септември десетки високопоставени служители се събират чрез видеоконферентна връзка, за да преценят какви действия да предприемат. Срещата се ръководи от адмирал Майк Мълън, който е председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ и е един от най-опитните военни, обучен за залавяне на терористи. Набхан е бил под наблюдение в продължение на месеци. Той пребивава главно в гъсто населени райони, където рискът от жертви, независимо дали става въпрос за цивилни или американски войници, е прекалено висок, за да бъде предприета атака. В Сомалия обаче "тюлените" ще имат възможност, която от доста време очакват да им се удаде.

МакРейвън казва, че Набхан скоро ще тръгне към столицата Могадишу, за да се срещне с ислямисти в крайбрежния град Барааве. Изготвен е план за действие на "тюлените". Няколко възможности са описани с помощта на военен хардуер. Армията може да изстреля ракети "Томахоук" от военен кораб близо до брега на Сомалия. Това е най-малко опасната възможност от гледна точка на евентуалния брой жертви, но не е най-точната. Подобни въздушни удари бяха отличителен знак за администрацията на Буш. Вторият вариант е с хеликоптер, от който да слязат спецчастите. Възможността да се допусне грешка е по-малка: хеликоптерите ще позволят на командосите "да гледат врага в очите и да са сигурни, че това е точният човек", казва военен. Последната възможност е т.нар. тактика "хващай и бягай" - дързък опит Набхан да бъде заловен жив. От чисто тактическа гледна точка обаче това е най-привлекателната алтернатива. Тя е и най-рисковата.

Онази вечер над цялата групатегне споменът за друга операция в Сомалия,макар никой да не говори за това. Мнозина от групата са на ключови постове в системата на националната сигурност през октомври 1993 г. при злощастния опит за залавяне на сомалийския командир, акцията става популярна с името на романа Black Hawk Down. След провала по улиците на Могадишу остават мъртвите тела на 18 рейнджъри, а лидерите на "Ал Кайда" са вдъхновени да смятат, че могат да победят американската супермощ. Както казва координаторът по контратероризма в Държавния департамент Даниъл Бенджамин: "Сомалия, хеликоптери, плен. Изобщо не ми харесва как звучи това".

Когато съвещанието онази вечер приключва, за всички е ясно, че единственият възможен план е смъртоносният. По-късно Обама ще одобри операция "Небесен баланс", чието изпълнение е възложено на Екип 6 на "тюлените", официално известни като Специална група за военно развитие на Военноморските сили на САЩ или DEVGRU под командването на JSOC. (DEVGRU е най-елитният тим на "тюлените", чиито членове се наричат един друг "ванилови групи".) На следващата сутрин сомалийските селяни виждат няколко нисколетящи хеликоптери на хоризонта. Няколко AH-6 Little Bird, излетели от американски кораби край бреговете на Сомалия, приближават конвоя, в който е джипът на Набхан. Той и още няколко бунтовници са убити. Един от хеликоптерите каца за малко, колкото няколко командоси да успеят да вземат ДНК от тленните останки на Набхан, с които да се удостовери смъртта му.

Един от дебатите около тези операции и тогава, и сега е около т.нар. Sensitive Site Exploitation (SSE). От опита им в Ирак и Афганистан спецчастите са научили, че най-добрите разузнавателни данни се събират на терен след края на операциите. Те искат не само да убият целите, но и да могат да ги претърсят - това шпионите наричат "да преровиш боклука".

Неотдавна Обама е впечатлен от спецчастите - от прецизността и професионализма им.

Войните в Ирак и Афганистан научиха спецчастите и техните политически шефове даработят в условията на трансгранични операцииВ началото има известни колебания. През 2007 г. например, когато бунтовете в Ирак се разпалват, бойците на "Ал Кайда" се изсипват в страната през сирийската граница, за да се включат във войната срещу Америка. Американското разузнаване е убедено, че сирийското правителство не им помага, но просто си обръща главата на другата страна. Администрацията на Буш подлага Дамаск на натиск в опит да спре терористичния наплив, но проблемът си остава. Нещо трябва да се направи.

През октомври 2008 г. ген. Дейвид Петреъс разпорежда дързък хеликоптерен десант в Сирия. Две дузини командоси пристигат с хеликоптери "Блек Хоук" в с. Сукария, на около 10 км от иракската граница. Разразява се престрелка, в която са убити 9 терористи, сред които и Абу Гадия. Американците се връщат невредими в базата си. Сирия затваря няколко американски институции в Дамаск и протестира в ООН.

Има и други подобни операции, които военните никога не дискутират. С течение на времето лавината на "Ал Кайда" успешно е спряна, ако не завинаги, то поне за известно време.

На места, в които цари беззаконие или в страни, които приютяват терористи, такива операции може и да са нужни. Но дали и другаде?

Подходът на Рамбо не допада особено на дипломатите. "Ако погнеш хората навсякъде по света в собствените им страни, с част от които не си във война, ще възникнат сериозни дипломатически проблеми", казва Роналд Нюман, бивш помощник зам. държавен секретар, който сега е в неправителствения сектор. "Съществува и рискът нещата да се объркат и да се озовем с множество затворници някъде по света."

Други се тревожат, че военните осъществяват шпионски мисии без контрола, който се упражнява върху ЦРУ и други цивилни агенции.

"При сегашното състояние на социалните медии, с печата и 24-часовия новинарски цикъл е много трудно нещата да останат скрити", казва адмирал МакРейвън. "Медиите се фокусират не само върху успехите ни, имаме и някои провали. И си мисля, че като се съобщава за тези провали в медиите, това ни помага да се концентрираме и да вършим по-добре работата си."

Снимка: Министерство на отбраната на САЩ
Бойци от военноморските сили тренират в учение на борда на бойния кораб "Холси" в Аденския залив на 25 февурари т.г. "Холси" е флагман на Обединената сила 151 - многонационална сила за операции срещу пирати в Червено море, Аденския залив, Сомалийския басейн, Арабско море и Индийския океан
 Ескадреният миненосец "Бейнбридж"
Снимки архив
Тюлени тренират за мисия
19
6388
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
04 Март 2012 19:05
безспорно са добри, имах лично възможността да ги видя в действие.
както и колегите им от други държави. Трудно е да се направи точна и независима преценка. Основното, с което изпъкват, е недостижимото осигуряване - като финанси и всичко останало. А и в доста по-сериозния им практически опит. Други държави имат не по-лоши и може би по-способни такива подразделения, но поради различната политика на правителствата им не ги ползват толкова в чужбина.
Иначе, поздравления, момчета!
04 Март 2012 19:43
Обама
04 Март 2012 19:49
Всяка новост в човешкото познание, не само техническа, в момента на появата започва да се разучава от военните и да се мисли как може да се приложи в практиката. И тя не се разучава в някакъв център, а навсякъде по подразделенията. Американските военни не са просто изпълнители на команди, а творци. И затова няма шансове някой скоро да настигне американската армия.
04 Март 2012 19:52
Дали взимат бонуси ?!?! Или пък 13-та...
04 Март 2012 21:12
Да-а-а... Непобедимая и легенадрная... И кого са победили толкоз героично тез супер спецове? Едно много страшни сомалийски пирати, агента на ЦРУ Осама, спасили двама хуманитарни работници, освен това гонили много дръзко някой си Набхан , но той И тези резултати плюс "победите" в Ирак и Афганистан - това ли можаха тез творци Защо тогава се налага да преговарят с уж унищожените талибани?
Горното четиво е написано отнищо не разбираща от войска и война чучулига. Пълно е с възторзи на напълно невежа женица като "Настъпи моментът на спецчастите", като че лине ги е имало и в древността, та едва при Обама Времето ги повикало?! Или тази "мъдрост": "Идеята на спецчастите е в качеството, а не в количеството"?!
Открила лелката топлата вода, а някои се възторгват. Само вникнете в това: "Екип 6 на "тюлените", официално известни като Специална група за военно развитие на Военноморските сили на САЩ или DEVGRU под командването на JSOC. (DEVGRU е най-елитният тим на "тюлените", чиито членове се наричат един друг "ванилови групи".) ... Набхан. Той и още няколко бунтовници са убити... няколко командоси да успеят да вземат ДНК от тленните останки на Набхан" - ми че това е направо таш.к бе, хора! Помислете само - най-елитният тим на "тюлените" дори не е заловил жив един прост разбойник, ами от въздуха са направили на кайма няколко други бандюги заедно с него, та слезли да загребат няколко лъжици останки за доказателство, че са извършили супероперация
Статията вероятно е елемент от широка пропаганда за прослава на американската армия, която похарчи огромни пари за окупация на неизмеримо по-слаби страни без особен ефект. Както ни известяват в нея, предстои и мощно включване на Холивуд в мероприятията.
04 Март 2012 21:26
Гозамбич, сетих се да те питам. Аве тия що бомбиха сърболята от въздуха, ами не пуснаха малко тюлен долу? Да ги пробват де...in real
04 Март 2012 21:28
Те убиха Осама бин Ладен в Пакистан през миналата година, а през януари спасиха двама хуманитарни работници, държани като заложници в Сомалия.

И какво стана с тези, които убиха Осамата ? Некой спомня ли си ?
04 Март 2012 21:38
Кой е оня отляво в дъното на снимката бе?!
Прилича на американския "президент", изтикан от господарите си в девета глуха...
04 Март 2012 21:45
Хвалете руските командоси,дето изтрепаха 180 невинни зрители в музикалния театър в Москва и 240 учиници и родители на един 1-ви септември / първи учебен ден/,, докато предледваха двайсетина терористи... В Ингушетие ли беше?...
04 Март 2012 22:11
***
04 Март 2012 22:12
Свежарков,
друго си е спасяването на пленниците от киносалона в Беслан, където спасителите убиха повече хора, отколкото ако терористите бяха взривили бомбите.
04 Март 2012 22:16
"Гозамбич, сетих се да те питам. Аве тия що бомбиха сърболята от въздуха, ами не пуснаха малко тюлен долу? Да ги пробват де...in real"
......................................
А налагаше ли се?
На Сърбия й разказаха играта и сръбският шовинизъм е отсечен из дъно.
04 Март 2012 23:01
Умният и информиран държавник , който започва не по силата на служебен ангажимент деня си със сводка на службите , а по инстинкт и държавнически усет, знае как и кога да изпозва командосите.
Такъв държавник е Обамича.
04 Март 2012 23:10
DEVGRU не са ли бившия seal 6 Rogue Warrior на Ричард Марченко - може и да не е върха на перото но е доста увлекателно бед тайм рийдинг четиво
05 Март 2012 03:44
Способни пичове и
05 Март 2012 06:53
Свежарков 04 Март 2012 21:12
За чучулигата
05 Март 2012 13:32
Ex, Свежарков
Ти какво искаш да прочетеш в медиите за тях?
Като се гъбаркате с тях, знаете ли как извадиха свален пилот на Ф-117 от Сърбия - с навлизане в чужда територия, откриване и извеждането му. Два хеликотпера, с полет от около 200 км общо. Без великите сърби и големи военни професионалисти, барабар с руските съветници, да могат да разберат? Това е тяхно дело.
А по повод коментарите за Марчинко - такъв човек наистина е служил в тези подразделения. Само че, цитирам по памет: "Всичко в книгите му освен първата е пълна белетристика. Той е много противоречива личност, затова и не е сред нас сега." Думи на заместник командващия на JSOC през 2003, август.
И не става дума дали някой ги хвали или не, но са добри. Както и че за повечето неща, които вършат, никой не разбира, че са тяхно дело. Хората са с други документи и работят наистина по върха на бръснача. Ако стане гаф, никой не разбира, че те са американски граждани, камо ли спец-части.
А за СПЕЦНАЗ - голямото ми уважение, но те са с доста различна насоченост. Всъщност при братушките думата си казва липсата на финансиране и отсъствието на практическото стратегическо мислене. Един тъжен пример: Когато "Курск" потъна, се оказа, че в целия Северен руски флот нямат тежководолази, защото нямало пари и ги съкратили! Безумие, широка и необятна славянска душа!
05 Март 2012 14:14
Браво, нека не ги спират да си вършат работата.
05 Март 2012 16:00
Статията е МАНДЖА С ГРОЗДЕ, но ..... NAVY SEALS RULE!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД