:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Според местната прокуратура той се правел на чеченец и говорел на руски
Направихме много значим напредък, обяви Стивън Мнучин
Съобщение на депутата от БСП за отровна вода в София хвърли в паника институциите
Топлофикация пусна планов график къде и кога няма да има топла вода
България няма проблем с името Македония, каза вицепремиерът
Конференция "Медийна свобода и плурализъм"
СТАТИСТИКИ
Общо 381,256,294
Активни 950
Страници 2,380
За един ден 1,302,066
Суета

Зелените камъни - супер модерни и много лековити

В музея "Земята и хората" можете да видите страшно редки зелени сапфири - втори по твърдост след диаманта и освен това - символ на тази година
Снимка: Александър Михайлов
КАРЕ

Какви камъни да изберем според зодията

Риби - хелиотроп, хризолит, александрит, аквамарин, сапфир

Овен - яспис

Телец - ахат, изумруд, сапфир

Близнаци - александрит

Рак - изумруд, хризопрас, авантюрин

Лъв - сапфир, диамант, хризолит

Дева - тюркоаз

Везни - диамант, хризолит, берил, нефрит, амазонит

Скорпион - аквамарин, малахит

Стрелец - гранат, тюркоаз, сапфир

Козирог - опал, турмалин

Водолей - сапфир, тюркоаз, аквамаринПролет пукна и зеленото е на мода не само в блузките и роклите, но и при скъпоценните камъни. Инкрустирани в колие, обеци или пръстен, те не само изглеждат добре, но са и лековити, твърди инж. Светла Атанасова, уредник на музея "Земята и хората".

В центъра на София има едно място, което тази седмица играе роля на оазис. Ако сте се уморили от жегата и сивотота на работното ежедневие, вашето място е в музея "Земята и хората". Там е прохладно, тихо и на спокойствие можете да се насладите на зелените скъпоценни камъни, които са акцентът във Великденската изложба. Неслучайно организаторите са избрали зеления цвят. Това е цветът на пролетта и символ на новото начало. Предстоят жълта и синя изложба до края на годината, обещават от музея.Цветът е сред най-важните критерии при оценката на камъка,но тя зависи и от предпочитанията на местното население (в Арабските страни на почит са сините, а в Централна Америка - зелените), обясни организаторът на изложбата Денка Янакиева. Много минерали са получили своето наименование, благодарение на най-типичния си цвят. Аквамаринът например притежава цвета на морската вода и оттам идва името му. Той е символ на океан от любов и състрадание и действа укрепващо на нервната система. Интересен е фактът, че именно от аквамарин са били изработени първите контактни лещи.

Зелените скъпоценнни камъни са едни от най-ценените и предпочитаните от древността до наши дни. Освен, че са изключително красиви, те са и лековити. Корените на кристалотерапията можем да търсим още в Индия. Според древните индийци в човешкото тяло има енергийни точки, наречени чакри, които се повлияват добре от различни скъпоценни камъни. Сърдечната чакра например се лекува със зелени камъни, а пък най-силно действие има изумрудът. Той е познат и на древните египтяни. Добивали са го влегендарните мини на Клеопатра.Сега за най-висококачествени се смятат колумбийските изумруди със син оттенък, а у нас има най-вече руски, добити от Урал. Лечебно действие има и турмалинът, който при нагряване се наелектрезира. Ако носите колие с вграден турмалин, няма да имате проблеми с умствената дейност, няма да страдате и от световъртеж. Ако искате пък да се концентрирате в решаването на задачи или ви е трудно на да се съсредоточите, подръжте в ръка парче малахит. Ако ви липсва хармония в живота, слагайте малахитени обеци и всичко ще бъде наред. Пръстен с инкрустиран ганид помага при безсъние и анемия.

Един от изключително интересните камъни в изложбата е александритът. Той е харесван и предпочитан, защото променя цвета си според светлината - през деня е зелен, а на изкуствено осветление става червеникав. Според познавачите камъкътолицетворява метаморфозите в човешкия живот.Можете да видите и страшно редките зелени сапфири, които са вторите по твърдост след диамантите.

В изложението участват около 40 фирми, колекционери

и музеи. По традиция със свои щандове се представят

най-големите български фирми за скъпоценни и полускъпоценни

камъни - Bulgaria gems и Интергеоресурс. Изложени са около 200 минерални образци, шлифовани скъпоценни камъни и изделия. Зелените камъни, изложени в музея са както традицинни, така и декоративни, екзотични и синтетични. Можете да си купите някое красиво камъче, отговарящо на зодията ви или обеци с инкрустирани минерали. Специалисти пък ще ви кажат дали скъпоценностите, които имате са истински.

На ценителите се предлагат фасетирани рубини, топази,

изумруди, аквамарини, както и изделия от тях на атрактивни цени. Освен тях можете да видите и обработени аметисти, мориони, гранати и други полускъпоценни камъни, които въпреки по-ниската си цена, в никакъв случай не са носители на по-малка естетическа стойност. Специално внимание е отделено на камъка на 2001 година - Годината на змията. Това е сапфирът според организаторката на изложбата.

Към категорията зелени исторически скъпоценни камъни се

причисляват скъпоценни камънис необикновени размери и красота,обясни Денка Янакиева. Обикновено те имат собствени имена и интересна история, която може да се проследи назад в годините, а даже и във вековете. Най-известните зелени скъпоценни камъни са диамантът "Орлов", Зеленият дрезденски диамант, Девънширският изумруд и хризоберилът Хоуп".

Знаменитият 300-каратов камък "Орлов" е най-забележителният от всички диаманти, намерени изобщо в Индия. Открит е в Колурските мини на Голконда в началото на XVII в. Камъкът бил придобит от Шах Джехан, остеняването било направено във вид на индийска роза с голямо количество малки стени, разположени на етажи. И досега той е запазил първоначалното си остеняване и затова представлява огромен исторически интерес.

Според легендата"Орлов" бил един от диамантите,служещи за очи на статуята на Буда, поставена в храм в Мадрас. Диамантът бил откраднат от френски войник, който го продал на капитан на английски кораб, а той от своя страна го продал на търговец в Лондон. Каквато и да е била ранната история на камъка, несъмнен е фактът, че през 1773 г. княз Григорий Орлов го е купил в Амстердам от арменския търговец Лазарев и го е подарил на императрица Екатерина II.

"Орлов" бил вграден в резбован сребърен обков и закрепен в

горната част на Руския държавен скиптър. Съхранява се в

Елмазния фонд в Москва.

Зеленият дрезденски диамант се намира се в знаменитите

дрезденски "Зелени сводове" (Колекция на саксонски ювелирни

изделия). Бил е конфискуван след Втората световна война, но

през 1958 година е бил върнат в Дрезден.

През 1831 година Дон Педро - сваленият крал на Бразилия,

емигрирайки в Европа, подарил на шестия девънширски херцог

великолепния Девънширски изумруд, добит в знаменитите колумбийски мини Мусо в Южна Америка.Хризоберилът Хоуппък се е показвал с по-известния син диамант от колекцията на Хоуп (Хенри Филип Хоуп, богат банкер и страстен събирач на скъпоценни камъни) и при нейната разпродажба е бил купен от Британския музей. Сега е в Галерията на минералите на Британския музей по естествена история. Каталогът го описва като камък с необичайна красота и силен блясък и прозрачност. Изключително големите му размери и пълно съвършенство му дават право да се нарича единствен по рода си екземпляр. Хризоберилът е вграден в пръстен и е обкръжен с малки брилянти. Теглото му е 56,7 карата.

Още от дълбока древност скъпоценните камъни са били обект

на имитации - около 3 хил. г.пр.н.е. в Древен Египет са

използвали цветни стъкла като украшения. В "Естествена история" Плиний пише, че някои скъпоценни камъни се изработвали от стъкло, описва още имитация на сардоникс, наречена триплет, състояща се от три слоя стъкло - черен, бял, червен. Според Светла Атанасова синтетичните камъни не отстъпват по качество и красота на естествените, но пък са по-евтини и всички можем да си ги позволим. Хората са започнали изключително успешно да имитират природата, смята специалистката.
 
"Метеоритно стъкло" - скъпоценен камък с космически произход
 
Хелиодор
 
Синтетичен изумруд
 
Александритът на дневна светлина е зелен, а вечер и на изкуствена светлина - червен. Камъкът е наречен на руския цар Александър II
 
Организаторката на изложбата Денка Янакиева: "Цветът е много важен за оценката на камъка"
 
***
14109
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД