:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Има сигнали за паднали дървета и в района на алея "Яворов" в Борисовата градина,, в Княжеската градина, в район "Банкя
Обвинението срещу Н.Гончарова е, че е подготвяла антиукраински видеоматериали
Цената на тока била неизгодна, обясняват от предприятието
Очаквахме експулсирането на наши дипломати, каза още британският премиер
АПИ предупреди шофьорите да се подготвят за пътуване при зимни условия
Руското външно министерство привика британския посланик в Москва
СТАТИСТИКИ
Общо 372,732,442
Активни 1,158
Страници 99,387
За един ден 1,302,066
Суета

Зелените камъни - супер модерни и много лековити

В музея "Земята и хората" можете да видите страшно редки зелени сапфири - втори по твърдост след диаманта и освен това - символ на тази година
Снимка: Александър Михайлов
КАРЕ

Какви камъни да изберем според зодията

Риби - хелиотроп, хризолит, александрит, аквамарин, сапфир

Овен - яспис

Телец - ахат, изумруд, сапфир

Близнаци - александрит

Рак - изумруд, хризопрас, авантюрин

Лъв - сапфир, диамант, хризолит

Дева - тюркоаз

Везни - диамант, хризолит, берил, нефрит, амазонит

Скорпион - аквамарин, малахит

Стрелец - гранат, тюркоаз, сапфир

Козирог - опал, турмалин

Водолей - сапфир, тюркоаз, аквамаринПролет пукна и зеленото е на мода не само в блузките и роклите, но и при скъпоценните камъни. Инкрустирани в колие, обеци или пръстен, те не само изглеждат добре, но са и лековити, твърди инж. Светла Атанасова, уредник на музея "Земята и хората".

В центъра на София има едно място, което тази седмица играе роля на оазис. Ако сте се уморили от жегата и сивотота на работното ежедневие, вашето място е в музея "Земята и хората". Там е прохладно, тихо и на спокойствие можете да се насладите на зелените скъпоценни камъни, които са акцентът във Великденската изложба. Неслучайно организаторите са избрали зеления цвят. Това е цветът на пролетта и символ на новото начало. Предстоят жълта и синя изложба до края на годината, обещават от музея.Цветът е сред най-важните критерии при оценката на камъка,но тя зависи и от предпочитанията на местното население (в Арабските страни на почит са сините, а в Централна Америка - зелените), обясни организаторът на изложбата Денка Янакиева. Много минерали са получили своето наименование, благодарение на най-типичния си цвят. Аквамаринът например притежава цвета на морската вода и оттам идва името му. Той е символ на океан от любов и състрадание и действа укрепващо на нервната система. Интересен е фактът, че именно от аквамарин са били изработени първите контактни лещи.

Зелените скъпоценнни камъни са едни от най-ценените и предпочитаните от древността до наши дни. Освен, че са изключително красиви, те са и лековити. Корените на кристалотерапията можем да търсим още в Индия. Според древните индийци в човешкото тяло има енергийни точки, наречени чакри, които се повлияват добре от различни скъпоценни камъни. Сърдечната чакра например се лекува със зелени камъни, а пък най-силно действие има изумрудът. Той е познат и на древните египтяни. Добивали са го влегендарните мини на Клеопатра.Сега за най-висококачествени се смятат колумбийските изумруди със син оттенък, а у нас има най-вече руски, добити от Урал. Лечебно действие има и турмалинът, който при нагряване се наелектрезира. Ако носите колие с вграден турмалин, няма да имате проблеми с умствената дейност, няма да страдате и от световъртеж. Ако искате пък да се концентрирате в решаването на задачи или ви е трудно на да се съсредоточите, подръжте в ръка парче малахит. Ако ви липсва хармония в живота, слагайте малахитени обеци и всичко ще бъде наред. Пръстен с инкрустиран ганид помага при безсъние и анемия.

Един от изключително интересните камъни в изложбата е александритът. Той е харесван и предпочитан, защото променя цвета си според светлината - през деня е зелен, а на изкуствено осветление става червеникав. Според познавачите камъкътолицетворява метаморфозите в човешкия живот.Можете да видите и страшно редките зелени сапфири, които са вторите по твърдост след диамантите.

В изложението участват около 40 фирми, колекционери

и музеи. По традиция със свои щандове се представят

най-големите български фирми за скъпоценни и полускъпоценни

камъни - Bulgaria gems и Интергеоресурс. Изложени са около 200 минерални образци, шлифовани скъпоценни камъни и изделия. Зелените камъни, изложени в музея са както традицинни, така и декоративни, екзотични и синтетични. Можете да си купите някое красиво камъче, отговарящо на зодията ви или обеци с инкрустирани минерали. Специалисти пък ще ви кажат дали скъпоценностите, които имате са истински.

На ценителите се предлагат фасетирани рубини, топази,

изумруди, аквамарини, както и изделия от тях на атрактивни цени. Освен тях можете да видите и обработени аметисти, мориони, гранати и други полускъпоценни камъни, които въпреки по-ниската си цена, в никакъв случай не са носители на по-малка естетическа стойност. Специално внимание е отделено на камъка на 2001 година - Годината на змията. Това е сапфирът според организаторката на изложбата.

Към категорията зелени исторически скъпоценни камъни се

причисляват скъпоценни камънис необикновени размери и красота,обясни Денка Янакиева. Обикновено те имат собствени имена и интересна история, която може да се проследи назад в годините, а даже и във вековете. Най-известните зелени скъпоценни камъни са диамантът "Орлов", Зеленият дрезденски диамант, Девънширският изумруд и хризоберилът Хоуп".

Знаменитият 300-каратов камък "Орлов" е най-забележителният от всички диаманти, намерени изобщо в Индия. Открит е в Колурските мини на Голконда в началото на XVII в. Камъкът бил придобит от Шах Джехан, остеняването било направено във вид на индийска роза с голямо количество малки стени, разположени на етажи. И досега той е запазил първоначалното си остеняване и затова представлява огромен исторически интерес.

Според легендата"Орлов" бил един от диамантите,служещи за очи на статуята на Буда, поставена в храм в Мадрас. Диамантът бил откраднат от френски войник, който го продал на капитан на английски кораб, а той от своя страна го продал на търговец в Лондон. Каквато и да е била ранната история на камъка, несъмнен е фактът, че през 1773 г. княз Григорий Орлов го е купил в Амстердам от арменския търговец Лазарев и го е подарил на императрица Екатерина II.

"Орлов" бил вграден в резбован сребърен обков и закрепен в

горната част на Руския държавен скиптър. Съхранява се в

Елмазния фонд в Москва.

Зеленият дрезденски диамант се намира се в знаменитите

дрезденски "Зелени сводове" (Колекция на саксонски ювелирни

изделия). Бил е конфискуван след Втората световна война, но

през 1958 година е бил върнат в Дрезден.

През 1831 година Дон Педро - сваленият крал на Бразилия,

емигрирайки в Европа, подарил на шестия девънширски херцог

великолепния Девънширски изумруд, добит в знаменитите колумбийски мини Мусо в Южна Америка.Хризоберилът Хоуппък се е показвал с по-известния син диамант от колекцията на Хоуп (Хенри Филип Хоуп, богат банкер и страстен събирач на скъпоценни камъни) и при нейната разпродажба е бил купен от Британския музей. Сега е в Галерията на минералите на Британския музей по естествена история. Каталогът го описва като камък с необичайна красота и силен блясък и прозрачност. Изключително големите му размери и пълно съвършенство му дават право да се нарича единствен по рода си екземпляр. Хризоберилът е вграден в пръстен и е обкръжен с малки брилянти. Теглото му е 56,7 карата.

Още от дълбока древност скъпоценните камъни са били обект

на имитации - около 3 хил. г.пр.н.е. в Древен Египет са

използвали цветни стъкла като украшения. В "Естествена история" Плиний пише, че някои скъпоценни камъни се изработвали от стъкло, описва още имитация на сардоникс, наречена триплет, състояща се от три слоя стъкло - черен, бял, червен. Според Светла Атанасова синтетичните камъни не отстъпват по качество и красота на естествените, но пък са по-евтини и всички можем да си ги позволим. Хората са започнали изключително успешно да имитират природата, смята специалистката.
 
"Метеоритно стъкло" - скъпоценен камък с космически произход
 
Хелиодор
 
Синтетичен изумруд
 
Александритът на дневна светлина е зелен, а вечер и на изкуствена светлина - червен. Камъкът е наречен на руския цар Александър II
 
Организаторката на изложбата Денка Янакиева: "Цветът е много важен за оценката на камъка"
 
***
13994
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД