Медия без
политическа реклама

BMW обнови най-нестандартните си модели

Минивановете Active Tourer от 2-Series дават по-големи възможности за всекидневието

04 Юли 2018

Пускането на моделите 2-Series Active Tourer и 2-Series Gran Tourer изненада мнозина, тъй като бяха нещо съвсем различно от предлаганото по принцип от баварската марка. Това обаче по никакъв начин не се отрази на продажбите им – даже напротив, с тях BMW успя да привлече допълнителни клиенти. Сега германците пускат обновени версии на двата минивана, които предлагат и редица подобрения.

Основната идея на компанията е нейните автомобили да бъдат идеален спътник в активното всекидневие на своя собственик. Грижа за това имат големият брой системи за комфорт и безопасност, системите за товарене и транспорт на багаж, както и функционалността. Важна роля за това играят оптимизираните тегло и аеродинамика, които подобряват удобството по време на движение.

Сред новостите в двата автомобила са лесна за монтаж сгъваема масичка, задни седалки с регулируема височина и наклон, допълнителна закачалка за дрехи, поставки за таблет, органайзер за вещи и др. Налице е и системата ISOFIX, която се предлага за допълнително монтирани детски столчета за всички възрастови групи.

На пръв поглед новите BMW 2-Series Active Tourer и 2-Series Gran Tourer се отличават от предшествениците със значително по-голямата бъбрековидна радиаторна решетка. В предната броня доминира големият троен въздухозаборник. Той е оформен в черен цвят и подчертава широчината на автомобила. Във външните въздухозаборници са интегрирани новите опционални LED фарове за мъгла. Типично е и разположението на двойните кръгли фарове, опционално с LED или адаптивна LED технология с незаслепяващи дълги светлини.

В задната част е добавена декоративната лайстна на бронята, която подчертава усещането за широчина. Накрайниците на изпускателната система са с увеличен до 90 мм диаметър, като всички четирицилиндрови модели вече имат двойни тръби на ауспуха. В интериора промените също са налице. След модернизацията седемстепенната скоростна кутия Steptronic - с два съединителя или осемстепенната трансмисия Steptronic, получава нов електронен селектор.

Тапицерията, както и седалките също са нови, добавени са и алуминиеви елементи. Разстоянието между двете оси е 2670 мм, което осигурява достатъчно място за пътниците в салона. Багажникът има обем от 468 литра, като при свалени задни седалки той се увеличава до 1510 литра. При Gran Tourer се предлагат допълнителни 2 седалки, като така тази версия може да вози до 7 души.

Гамата двигатели за модела се състои от 3- и 4-цилиндрови бензинови и дизелови мотори, като за BMW 2-Series Active Tourer е достъпна и хибридна модификация със зареждане от електропреносната мрежа. Двигателите могат да се комбинират с 6-степенна механична скоростна кутия; със 7-степенната Steptronic, с два съединителя, и с 8-степенна Steptronic. Предлага се и фирмената система за задвижване на четирите колела xDrive.

Двигателите при 2-Series Active Tourer развиват от 109 до 231 к.с., докато при Gran Tourer най-мощният вариант разполага с мощност от 192 к.с. Всички бензинови и дизелови двигатели са от семейството агрегати на BMW EfficientDynamics, като разполагат с технология TwinPower Turbo и са основно модернизирани.

Хибридната версия BMW 225xe iPerformance Active Tourer е най-икономичната в цялата гама, като благодарение на комбинацията от бензинов двигател и електромотор средният разход на гориво е около 2.5 л/100 км. В случая бензиновият двигател с работен обем 1.5 литра развива мощност 136 к.с., като я предава към предните колела. На свой ред електромоторът с 88 к.с. задвижва задна ос. Резултатът е системна мощност от 224 к.с. и максимален въртящ момент от 385 Nm.

В BMW сериозно залагат и на системите за свързаност, които стават все по-важни за потребителите. Двата модела разполагат с iDrive от най-ново поколение, която работи в комбинация с опционалната навигация с 6.5- или 8.8-инчов сензорен дисплей. С него се разширяват възможностите за управление на водача в допълнение към серийната система за управление iDrive от най-ново поколение с Touch контролер (навигационна система Plus) и гласово управление.

Обърнато е и внимание на системите за безопасност и електронните помощници на водача, който има на разположение пакет "Асистент за шофиране". В него влиза система за контрол на скоростта с функция Stop&Go, която позволява на автомобила автоматично да се движи в трафика при скорост до 140 км/ч. Той спира и ускорява самостоятелно в зависимост от ситуацията на пътя и винаги поддържа зададената безопасна дистанция спрямо движещия се отпред автомобил.

Срещу доплащане се предлагат още функция за предупреждение при напускане на лентата, както и аварийна спирачка при градски условия, която се задейства при скорост до 60 км/ч., когато отчете опасност от сблъсък с автомобили, мотоциклети или пешеходци.