Медия без
политическа реклама

Фетел подари победата на врага в дъжда на "Хокенхайм"

Световният шампион Хамилтън отново е начело във Формула 1 след драма в Германия

23 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Люис Хамилтън (на преден план) и Валтери Ботас напредват към финала на състезанието в Хокенхайм, донесло двойна победа на "Мерцедес".

По изключително драматичен начин Люис Хамилтън с "Мерцедес" спечели състезанието за "Гран при" на Германия във Формула 1 и оглави генералното класиране след 11 старта от 21 в календара за 2018 г. Британецът стартира едва 14-и след провалената квалификация в събота, но бързо успя да си пробие път до челото, а в края получи неочакван подарък от основния си конкурент Себастиан Фетел.

Асът на "Ферари", който започна уикенда с 8 т. аванс на върха, стартира от полпозишън и се движеше уверено към победа пред родна публика. В последната третина от надпреварата на пистата "Хокенхайм" обаче започна да вали и дъждът намокри част от трасето. Това изигра лоша шега на Фетел, който изпусна контрол върху своя болид, забивайки се право в оградата в края  на завоя "Закс Курве" в 53-тата от 67 обиколки.

Това предизвика ужас сред феновете на "черните кончета" по трибуните, но и огромна радост за тези на "сребърните стрели", които вече предвкусваха триумфа. По това време лидер беше съотборникът на Фетел във "Ферари" Кими Райконен, но финландецът все още не беше сменил гумите си комплект за мокра настилка и това в крайна сметка го прати на трето място. Скоро начело останаха двете коли на "Мерцедес", управлявани от Валтери Ботас и Хамилтън, който постепенно застигна и изпревари своя колега.

"Страхотна работа, момчета!", възкликна Хамилтън по радиото веднага след като пресече финала, а инженерът Питър Бонингтън му отговори: "Хайде, прибирай се вече. Ето че чудеса все пак се случват".

Благодарение на сензационната победа Хамилтън събра 188 т. и остави Фетел (171 т.) на 17 т. зад себе си. Трети продължава да бъде Райконен със 131. Следващото състезание е тази неделя (29 юли) за "Гран при" на Унгария, след което Формула 1 излиза в лятна ваканция.