Медия без
политическа реклама

"Левски" продължава да си търси треньор

"Милан" сменя отказалия да дойде в София "Бока Хуниорс" на мача за Гунди

20 Юли 2018
архив
62-годишният бивш централен нападател на "Левски" Георги Тодоров (в средата) бе треньор на "сините" два пъти - през сезон 2001/02, когато тимът стана шампион, и през 2003/04 г.

В "Левски" и вчера не бяха готови със заместник на уволнения скоропостижно италиански треньор Делио Роси. След като собственикът Спас Русев обяви в сряда, че нито един от спряганите из медиите бивши наставници на "сините" (Георги Дерменджиев, Стойчо Стоев, Ясен Петров и сърбина Славолюб Муслин) няма да поеме отбора, вчера стана ясно, че той е ударил на камък при разговорите с друг сърбин.

Това е Александар (Сале) Янкович, който бе помощник на Муслин при "сините". В момента 46-годишният треньор е без работа, след като бе освободен от белгийския "Мехелен", но въпреки това е отказал предложението. От друга страна, Спас Русев държи отново да наеме чужденец, така че търсенето продължава и "сините" ще са без официален старши треньор на първия си мач от новото първенство - гостуването в Пловдив срещу "Ботев" в събота. В този двубой тимът ще бъде воден от двама временни наставници - бившия старши Георги Тодоров и един от досегашните помощници на Роси - Тодор Симов.

Единственото сигурно засега от "Левски" е, че има официален съперник за приятелския мач по случай 75-годишнината от рождението на легендата Георги Аспарухов-Гунди. "Милан" се е съгласил да гостува в София, но на 11 август. По принцип за 19 август бе обявен мач за Гунди с "Бока Хуниорс", обаче аржентинският тим се отметна от уговорката.

Двубоят с "Милан" ще е на Националния стадион "Васил Левски" от 19:43 ч. като символ на рождената година на великия нападател, загинал при катастрофа на 28-годишна възраст през 1971-ва. Цените на билетите също крият символика - от 9,57 лв. до 194,30 лв. Стойността на единичния билет, умножена по две, прави 19,14 лв., колкото струва семейният пакет пропуски - той пък отразява годината на основаване на "Левски".

 

ИСТОРИЯ

"Левски" и "Милан" имат 6 официални мача помежду си - и в трите клубни турнира, съществували преди създаването на Шампионската лига и Лига Европа. Първата им среща е през 1967 г., когато на 1/16-финалите за КНК "росонерите" побеждават с 5:1 у дома и постигат 1:1 в София. И двата гола за "сините" отбелязва Аспарухов. 

През 1978 г. двата тима играят на 1/16-финалите за Купата на УЕФА - 1:1 в София и 3:0 за "Милан" в Милано. При третия сблъсък "Милан" печели и двата двубоя от I кръг за КЕШ през 1988 г. - с 2:0 като гост и с 5:1 като домакин. В края на този сезон "Милан" стига до първата от две поредни титли на Европа.

Общо в клубната витрина на "червено-черните" от "Сан Сиро" има 7 купи на европейските шампиони (1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007), като по този показател е еднолично на второ място във вечната ранглиста на най-престижния клубен турнир. Повече има само "Реал" (Мадрид) - 13.