Медия без
политическа реклама

Дешан: Сега изчезвам, но скоро ще се видим пак

17 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Дидие Дешан

На 49-годишна възраст Дидие Дешан стана едва третият човек в историята на футбола, печелил световната титла и като футболист, и като треньор. Капитанът на шампионския отбор на "петлите" от 1998 г. се нареди до легендите Марио Загало, триумфирал два пъти като играч (1958, 1962) и веднъж като селекционер на Бразилия (1970), и Франц Бекенбауер, вдигнал купата като капитан на ФРГ през 1974 г. и извел Бундестима до върха през 1990 г.

Въпреки огромния успех Дешан даде да се разбере, че работата му в националния отбор не е изчерпана и той остава на поста поне до 2020 г. "Не смятам да постъпвам като Еме Жаке (б.р. - треньорът, който си тръгна след Мондиал `98. Имам договор, който смятам да изпълня. Бях взел това решение още преди световното първенство. Сега ще изчезна за няколко седмици, но скоро ще се видим пак", обяви френският наставник пред в. "Екип".

По забавен начин протече официалната пресконференция на Дешан след финала на ст. "Лужники" в Москва. Въодушевени от победата с 4:2 над Хърватия, голяма част от футболистите на Франция нахлуха в залата и заляха своя треньор с вода и бира пред погледа на десетки журналисти.

След като ситуацията се поуспокои, френският треньор отговори първо на въпрос от бразилски репортер какво ще е наследството от този отбор на Франция за световния футбол, след като през целия турнир е бил критикуван за безличната си игра: "Питате ме дали Франция е добър шампион? Ние сме световните шампиони за следващите четири години. Това трябва да се запомни."

Дешан бе запитан и за късмета на отбора. "Не обичам да говоря за късмет. Главното при мен е психологията. А основната причина за успеха е правилният избор на 23-мата футболисти и на 20-те човека от административния щаб", отвърна селекционерът. Той предаде поздрави на Карим Бензема, когото така и не взе в отбора след разправията преди години.

Според треньора всичко се е променило след 1/8-финала с Аржентина (4:3), когато тимът му промени хода на мача и футболистите му са повярвали в себе си. Дотогава и самият треньор не е вярвал много в успеха заради загубите си с "Монако" на финала в Шампионската лига през 2004 г. и с националния отбор на 1/4-финала от Мондиал `14 и на финала на Евро `16.

"Неизбежно получаваш комплекси. Още едно такова поражение и щях да вляза в историята като великия неудачник, който е погубил едно суперталантливо поколение - сподели Дидие Дешан. - Затова бе добре да заложим на здрава игра. Да, за такъв гениален състав като нашия играта ни беше максимално скучна - даже и четирите ни гола във финала бяха автогол, дузпа и два отлични удара на гении. Но сега сме шампиони и това е, което ще се помни. Сега ви желая приятна почивка! Самият аз ще си направя една много добра почивка!"