Медия без
политическа реклама

Двама французи загинаха от радост за световната титла

Еуфорията на феновете доведе до сблъсъци с полицията в Париж

17 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС

Невъздържаното поведение на футболните запалянковци във Франция след втората световна титла доведе до два трагични инцидента в страната. В неделя вечер в Анеси 50-годишен мъж е починал от счупване на врата заради скок от втория етаж на къщата си непосредствено след последния съдийски сигнал на финала на Мондиал `18 в Русия. В Сен Феликс 30-годишен мъж, излязъл да празнува успеха на "петлите" с 4:2 над Хърватия, катастрофирал с колата си в крайпътно дърво и загинал на място.

В столицата Париж пък се стигна до масови безредици и сблъсъци между фенове и полицията, след като стотици хиляди французи се стекоха по централните улици. Хулигани потрошиха витрините на няколко магазина по "Шан-з-Елизе" и се опитаха да проникнат в супермаркет, за да откраднат алкохол. За да разпръснат вандалите, органите на реда използваха сълзотворен газ.

Сблъсъци имаше и около Триумфалната арка, където жандармерията се принуди да разпръсне тълпата с водно оръдие. Край Айфеловата кула пък фенове замеряха полицаите с бирени бутилки, столове и камъни малко след като капитанът Юго Лорис вдигна световната купа над главата си.

Два от най-емблематичните символи на Париж бяха превърнати и в монументи на футболната гордост на Франция. С решение на кмета на френската столица Ан Идалго Айфеловата кула бе осветена в националните цветове - синьо, бяло и червено, и върху нея бяха изписани двете години, през които "петлите" спечелиха световната титла: 1998 и 2018. Върху Триумфалната арка пък блесна петелът на френската футболна федерация, но вече с две звезди над гребена си, а регулярно се появяваха лицата на всички 23-ма играчи от шампионския състав.

В цветовете на френското знаме беше украсен също и Бурбонският дворец, в който заседават депутатите от Националното събрание - долната камара на парламента.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?