Медия без
политическа реклама

Дешан: 1998-а е в историята, сега пишем нова страница

Путин поздрави Макрон за класирането на Франция за финала на Мондиал `18

12 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Дидие Дешан бърза да поздрави всеки от играчите си след победата над Белгия в 1/2-финала на Мондиал `18.

Селекционерът на Франция Дидие Дешан призова медиите и феновете да не правят паралели между успехите на сегашния тим и онзи от 1998 г., който спечели първата и единствена досега световна титла на "петлите". 49-годишният специалист, който преди 20 г. вдигна купата като капитан на французите, сега ще изведе отбора на финал като треньор. Във вторник "сините" елиминираха тима на Белгия с 1:0 на 1/2-финалите и стигнаха до последния мач общо за трети път след Мондиал `98 и Мондиал `06.

"Нужно е всеки да живее в своето време - подчерта Дешан. - Никога не говоря за своето минало. Някой играчи дори не са били родени, когато ние спечелихме титлата. 1998-а е в историята, сега пишем нова страница. Не казвам, че не се гордея с това, което постигнахме тогава. Но няма смисъл да анализираме какво е станало преди 20 години. Сега просто трябва да продължим напред и да стигнем до края."

Класирането за финала предизвика всенародни тържества във Франция. Улиците на столицата Париж и всички големи градове бяха залети с фенове с националния флаг в ръце. По време на самия мач бе поставен рекорд за последните 2 г. за най-гледано тв предаване. По данни на мониторинговата компания "Медияметри" срещата от ст. "Крестовский" в Санкт Петербург е била гледана на живо от 19 млн. зрители по държавния канал TF1.

 

ВИСОЧАЙШ ПОЗДРАВ

Президентът на Франция Еманюел Макрон изгледа на живо победата на "петлите" срещу Белгия в Санкт Петербург, след което получи поздравление по телефона лично от руския президент Владимир Путин.

"Веднага след полуфиналния мач от световното първенство по футбол между Франция и Белгия президентът на Руската федерация Владимир Путин се свърза по телефона с президента на Френската република Еманюел Макрон, който присъства на този мач. Владимир Путин топло поздрави Макрон и всички френски запалянковци за победата на техния отбор и класирането на финала", обявиха от пресслужбата на Кремъл.

Вчера стана ясно, че Макрон и съпругата му ще пътуват за Москва на 15 юли, за да гледат на живо мача за световната титла на ст. "Лужники". В деня на финала френският държавен глава ще проведе официална среща с Путин в руската столица. От Кремъл потвърдиха, че разговорът между двамата вече се планира. "Срещата непременно ще се състои в деня на финала", коментира прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.