Медия без
политическа реклама

Мондиал 2018 донесе много нови рекорди

13 Юли 2018
EПА/БГНЕС
За това изблъскване в гръб на Ола Тойвонен, Хесус Галярдо (на заден план) получи най-бързия жълт картон в историята на световните първенства.

До края на световното първенство останаха само два мача, но и без тях е ясно, че в историята остават много рекорди. Като започнем с головите. Още от първия мач (Русия - Саудитска Арабия 5:0) отборите наложиха добро темпо и подобриха задържалото се повече от 60 години постижение за двубои без нулеви равенства. Предишният рекорд бе от 1954 г. - 26 поредни резултатни срещи, а в Русия чак 37-ият двубой Франция - Дания завърши 0:0. Впрочем, той досега е и единствен.

С голямата помощ на нововъведената система за видеопрегледи VAR в историята мина и постижението за отсъдени дузпи - още на 25 юни парагвайският съдия Енрике Касерес даде рекордната 19-а на мача Португалия - Иран. А два мача преди края дузпите са общо 28, от които не бяха реализирани 7 (25%).

И пак към реализаторите, но на автоголове. Досегашното постижение от 6 попадения в собствената врата бе подобрено почти двойно и в момента е 11, като в това отношение се отличиха... домакините. Руснаците станаха първият отбор, който си вкарва два автогола на един Мондиал.

Не остана без рекорди и Кристиано Роналдо, макар европейският шампион Португалия да отпадна още на 1/8-финалите. И 4 мача стигнаха на звездата да подобри някои постижения. На 33 г. и 131 дни той стана най-възрастният автор на хеттрик (при 3:3 с Испания). Досегашен №1 бе холандецът Роби Рензенбринк с трите гола срещу Иран през 1978 г., когато бе на 30 г. и 336 дни. Роналдо също така стана четвъртият футболист, отбелязал на 4 световни първенства след Пеле, Уве Зеелер и Мирослав Клозе. Освен това излезе и пред унгарската легенда Ференц Пушкаш като европееца, реализирал най-много за националния си отбор. Новата кота е 85. 

На 1/8-финала Португалия - Уругвай (1:2) някак встрани остана един друг рекорд. Общата възраст на двамата треньори - Фернандо Сантош и Оскар Табарес, бе 135 г. и 3 месеца. Предишният рекорд бе на мача Гърция - Нигерия през 2010 г., когато германският наставник на южните ни съседи - Ото Рехагел, и шведският на африканците - Ларс Лагербак, бяха на общо 133 г. и 9 месеца. Уругваецът Табарес също така стана първият селекционер в света, който води един и същи национален отбор на 4 мондиала. За първи път 71-годишният днес специалист бе начело на "урусите" в Италия`90, последва пауза от 20 години, преди отново да поеме тима - от ЮАР 2010 до Русия 2018.

И пак за възрастта - вратарят на Египет Есам ел Хадари стана най-старият участник на мондиали. Когато бе титуляр в мача със Саудитска Арабия (1:2), на който спаси и дузпа, той бе навършил 45 г. и 161 дни. Това е с повече от 2 години над възрастта на предишния №1 по този показател - вратаря на Колумбия Фарид Мондрагон, който пази на Мондиал 2014 на 43 г. и 3 дни.

А пък защитникът на Русия Сергей Игнашевич на 38 г. и 352 дни стана най-възрастният футболист, вкарал си автогол, като "удари в земята" вратаря на Хондурас Ноел Валадарес, който прати топката в мрежата си на мача с Франция (0:3) в Бразилия 2014, когато бе на  37 г. и 43 дни.

Мексиканците също не останаха встрани от постиженията. На първо място се отличи техният капитан Рафаел Маркес (39 г.), който стана едва третият участвал на 5 световни първенства (другите са германецът Лотар Матеус и друг мексиканец - Антонио Карбахал). Но пък Маркес стана единственият, който и на петте мондиала е носил капитанската лента поне в един мач. А в разгромно загубения двубой с Швеция (0:3) с обратен знак се прояви Хесус Галярдо, който получи най-бързия жълт картон - едва 13 секунди след началния съдийски сигнал, за нарушение срещу Ола Тойвонен.