Медия без
политическа реклама

Хърватите нарочиха съдията за виновник

Контролирахме мача, но дузпа в такъв момент те убива, каза звездата Лука Модрич

17 Юли 2018
EПА/БГНЕС
Хърватските футболисти гледат разочаровани как Нестор Питана решително посочва, че има дузпа, след като е изгледал видеоповторението на ситуацията с Иван Перишич

Треньорът на Хърватия Златко Далич и футболистите се оплакаха от съдията Нестор Питана след загубата с 2:4 от Франция на финала. Претенциите на хърватите са най-вече относно дузпата, отсъдена за игра с ръка на Иван Перишич, която доведе до втория гол. Питана използва системата за видеоповторения (VAR) и след като изгледа няколко пъти записите, отсъди 11-метровия удар.

"Никога не коментирам съдиите, но ще кажа само едно: на финал на световно първенство не даваш такава дузпа. Това не омаловажава победата на Франция. Но финалът беше може би най-добрият мач, който изиграхме, контролирахме го, обаче допуснахме голове. Тъжни сме, но сме и горди от това, което направихме. Играхме добре, обаче след тази дузпа беше много трудно", коментира Далич. 

Халфът Лука Модрич, който получи Златната топка за най-добър футболист на турнира, също смята, че решението е било неправилно. Той отбеляза, че Франция поведе с автогол на Марио Манджукич, но дошъл след центриране от свободен удар, който не трябваше да бъде отсъден заради симулация на Антоан Гризман, при която не е имало нарушение срещу него.

"Всички казват, че играта с ръка е била неумишлена. Не можеш да даваш такива дузпи в такъв мач. Това беше повратният момент. Играехме добре, доминирахме и такава дузпа те убива. За първия гол той отсъди фаул, който не съществуваше. Бяхме по-добри. Изненадахме се, че съдията реши да използва VAR. Имаше и други странни отсъждания. Опитахме да обърнем, но не става винаги. Не е възможно винаги да правим обрати. Сражавахме се до последно. Гордеем се с постигнатото и с играта си във финала. Жалко, че това не беше достатъчно", добави Модрич.

Защитникът Деян Ловрен също обяви, че неговият тим е играл по-добре и е превъзхождал напълно съперника си. Според Иван Ракитич пък хърватите не са имали късмет.

"Бяхме по-добрият отбор през първото полувреме, не спирахме да атакуваме. Нямахме късмет. Те ни вкараха 4 гола с 3 удара", каза халфът на "Барселона" 

Редица коментатори също смятат, че съдията е ощетил Хърватия. Един от тях е легендата на Англия Алън Шиърър, който коментира за "Би Би Си": "Смешно е да се дава такава дузпа. Хърватия игра брилянтно, но загуби заради фаул, който не беше фаул, и заради дузпа, която не беше дузпа."