Медия без
политическа реклама

НАКРАТКО

17 Юли 2018

Европа

може да се гордее с представянето си на световното първенство по футбол, заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин пред сайта на континенталната федерация. "Европейските отбори задаваха тона през този незабравим месец в Русия. Десет от 14 представители на Европа участваха в елиминациите, шест от осем отбора на 1/4-финалите бяха европейски, както и всички полуфиналисти", посочи словенецът. Франция донесе четвърта поредна световна титла за Стария континент след Италия (2006), Испания (2010) и Германия (2014). Общо в историята Европа вече води с 12:9 трофея пред Южна Америка.

 

Капитанът

на Англия Хари Кейн сподели, че е горд със "Златната обувка" за голмайстор №1 на Мондиал `18. "Не са много тези, които могат да се похвалят с тази награда, това е голямо постижение. Европейското първенство през 2016 г. бе разочарование за мен. Исках да докажа, че мога да вкарвам на големи турнири. Направих го и съм много щастлив", сподели нападателят, който в Русия отбеляза 6 гола в 7 мача.

 

Защитникът

на Франция Рафаел Варан стана едва деветият футболист в историята, спечелил в един сезон КЕШ на клубно ниво и световната купа на национално. 25-годишният централен бранител е третият такъв играч на "Реал" (Мадрид) след сънародника си Кристиан Карембьо (1998) и германеца Сами Кедира (2014). Останалите шестима са от легендарния състав на "Байерн" и ФРГ през 1974 г. - Сеп Майер, Паул Брайтнер, Ханс-Георг Шварценбек, Франц Бекенбауер, Герд Мюлер и Ули Хьонес.

 

На обратния

полюс се оказа защитникът на Хърватия Деян Ловрен, който бе от губещата страна и на двата най-големи финала в световния футбол този сезон. Централният бранител бе титуляр за "Ливърпул" при поражението с 1:3 срещу "Реал" в Шампионската лига, както за хърватите при 2:4 от Франция на Мондиал `18. Ловрен е играл в още само един международен финал в кариерата си, също загубен от отбора му - в Лига Европа с "Ливърпул" срещу "Севиля" (1:3) през 2016 г.