Медия без
политическа реклама

Путин: Мондиал `18 разруши много митове за Русия

16 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Президентът на ФИФА Джани Инфантино е застанал щастлив между катарския емир шейх Тамим бин Хамад ал Тани и руския президент Владимир Путин след символичното предаване на топката между двамата държавни глави.

Организираното от Русия XXI световно първенство по футбол е накарало света да погледне с други очи на страната. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на галавечерта в Болшой театър в събота, с която бе сложен край на официалната част от Мондиал `18.

"Русия се подготви старателно за шампионата и искрено се радваме, че той успя да обедини милиони хора - заяви той. - Усилията на страната бяха оценени по достойнство от състезателите, представителите на медиите и запалянковците. Радваме се, че нашите гости видяха всичко със собствените си очи, че митовете, пропагандата и предубежденията рухнаха. Ще направим всичко възможно да облекчим визовия режим за хората, които се влюбиха в Русия на това първенство и искат да доведат и семействата си на почивка тук."

Възторжено слово произнесе и президентът на ФИФА Джани Инфантино, който нееднократно определи Мондиал `18 като "най-доброто световно първенство в историята".

"Две неща се случиха в тази страна през последния месец - обърна се швейцарецът към аудиторията. - Първо, видя се, че Русия е футболна страна. Второ, световното промени представата на света за Русия. Четири милиарда души гледаха шампионата и всички видяха красотата, културното и историческото богатство на Русия. Искам да кажа голямо "благодаря" на всички участници в световното първенство. На футболистите, треньорите, съдиите. На милионите фенове от целия свят, които дойдоха и гордо развяха знамената на своите страни. На руснаците, на доброволците, които работиха неуморно, за да бъде този шампионат толкова успешен. Вижте тези усмивки, това е лицето на Русия. Русия, която обичаме и й благодарим! Благодаря на президента Путин, без вас това нямаше да бъде възможно."

 

ПОГЛЕД В БЪДЕЩЕТО

На церемония в Кремъл вчера Путин предаде символично футболна топка на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани, чиято страна е домакин на следващото световно през 2022 г. Два дни по-рано от ФИФА обявиха официално датите на турнира - от 21 ноември до 18 декември, което ще го превърне в първия, проведен през зимата, от гледна точка на Европа.

Това ще наложи куп промени във вътрешните първенства на страните от Стария континент, които ще трябва да бъдат прекъснати в разгара на сезона. По изискване на ФИФА клубовете ще бъдат длъжни да освободят своите национали поне две седмици преди началото на световното и да им дадат почивка поне седмица след края му.

Самото първенство трябва да продължи само 28 дни, с 4 по-малко от обичайната продължителност. Не е ясно какво ще стане обаче, ако ФИФА реши да увеличи броя на участниците от 32 на 48 още за Мондиал `22, а не както е по план чак за Мондиал `26 в САЩ, Канада и Мексико. Нещо, което Джани Инфатино намекна на пресконференция в Москва в петък.

"Макар че подобно увеличение е с 50% спрямо сегашния брой участници, и след него в шампионата ще участват по-малко от 25% от членовете на ФИФА. Гледайки напред, това изглежда едно разумно число. Ще обсъдим ситуацията с Катар тихо и спокойно и ще преценим дали е възможно да се приложи на практика още през 2022 г.", посочи Инфантино.