Медия без
политическа реклама

CIMON лети из Международната космическа станция

09 Юли 2018
Това е "лицето" на CIMON.

Американската космическа компания SpaceX изпрати в Космоса ракета Falcon 9, която закара на астронавтите от Международната космическа станция храна, вода и един робот, който притежава изкуствен интелект. CIMON е дело на компанията Airbus по поръчка на германската Национална космическа агенция (DLR), а целта е да се провери дали използването на подобни роботи ще опрости работата в Космоса.

Роботът CIMON (Crew Interactive Mobile Companion) прилича на волейболна топка с компютърен екран от едната страна. Екранът показва прости анимационни герои, които ще общуват с шестимата астронавти на космическата станция. 

Роботът тежи 5 кг и може да лети самостоятелно из МКС - той е оборудван с 14 вътрешни вентилатора, които управляват бялата топка. CIMON разпознава лицата на хората, с които говори. Самият CIMON има свое лице - проста карикатура. Въпреки че ще помага на всички астронавти, той е прикрепен основно към един - Александър Герст, който пристигна през юни с космическия кораб "Союз". Мисията на CIMON изисква роботът да работи с Герст по три отделни проекта.
"Те ще експериментират с кристали, ще работят заедно, за да подредят кубчето на Рубик, и ще извършат сложен медицински експеримент, използвайки CIMON като "интелигентна летяща камера", съобщиха представители на Airbus по-рано тази година.