Медия без
политическа реклама

За първи път излагат спасените ни бойни знамена

17 Юли 2018
снимка: Национален военноисторически музей

До 19 август
Национален военноисторически музей

 

Оригиналите на всички спасени бойни знамена на българските полкове, участвали в Първата световна война, които се съхраняват в Националния военноисторически музей, ще бъдат представени за първи път пред публика. Изложбата "Спасените бойни знамена на Българската армия", която се открива утре в музея, е посветена на две значими годишнини - 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война.

Всяка от изложените реликви има своя собствена история, но всички те като цяло са спасени, благодарение на храбростта на родните войни. За да не попаднат бойните им знамена във вражески ръце, в полковете се предприемат от командирите превантивни действия. Под звуците на знаменния марш "Кол славний" бойните знамена са изгаряни или сваляни от дръжките и заравяни на тайни места. Други знамена са били увивани около телата под униформите на офицери и подофицери, останали в плен, и така те ги съхраняват месеци, в очакване на удобен миг, за да избягат и да пренесат полковите светини с риск за живота си през вражеските кордони до България. Този акт на себеотрицание остава в историята като един от най-емблематичните примери за опазване честта и славата на Българската армия.

Точно 100 години след тези събития Националният военноисторически музей ще припомни, че 140-годишната ни армия няма пленено знаме и въпреки тежките битки, които е водила, и пораженията, които е претърпявала, винаги е успявала да запази честта на родината. Освен бойните светини в изложбата ще бъдат показани и вещи на спасителите на знамената, възпоменателни гривни и ордени, които ще допълнят разказа за героизма и честта на българския войн.