Медия без
политическа реклама

Десните дадоха на съд кабинета заради 500-те милиона за язовирите

"Демократична България" поиска Върховният административен съд (ВАС) да отмени постановление на Министерския съвет, с което 500 млн. лв. се предоставят на Министерството на икономиката. С парите трябва за бъде увеличен капиталът на Държавната консолидационна компания (ДКК), която ще отговаря за ремонтите на язовирите. 

Министерският съвет недопустимо - без решение на Народното събрание, е одобрил непланирани разходи за Министерството на икономиката в размер на 500 млн. лева, се посочва в жалба до ВАС. Колосалната сума ще бъде похарчена за ремонт на язовири. Това ще стане с посредничеството на странното предприятие ДКК. "Демократична България" посочва, че липсва каквато и да било информация за нуждата от подобни маневри. Правителството праща с лека ръка половин милиард на ДКК, докато обяснява как няма пари за допълнително подпомагане на децата с увреждания и на фермерите в Странджанско, чиито стада бяха избити заради чумата, изтъкват подателите на жалбата.

Според Закона за държавния бюджет за 2018 г.  за Министерството на икономиката са предвидени само 80.3 млн. лв. С новия разход средствата на МИ се увеличават 7 пъти. Схемата с допълнителното финансиране нарушава Закона за публичните финанси, който изисква обосновка откъде ще се вземе тази колосална сума, посочват от "Демократична България".

С този преразход бюджетният дефицит може да надхвърли ограничението от 2% от БВП. Това е заплаха за фискалната стабилност на страната точно когато официално поискахме да влезем в чакалнята за еврото, предупреждават десните.

Министерският съвет отпусна средствата на 11 юли, след като парламентът задължи правителството да определи държавна компания, която да отговаря за ремонтите на язовирите. По данни на Агенцията за метрология и технически надзор 858 язовира се нуждаят от възстановяване на техническата изправност, а 414 съоръжения плачат за спешен и авариен ремонт. 

Държавната консолидационна компания е странна формация, която държи акции на държавни предприятия с най-различни предмети на дейност. Компанията бе създадена през 2010 г. при първия кабинет на Бойко Борисов с идеята приходите от продажба на акции, които са в ДКК, да не влизат в Сребърния фонд, където по принцип трябва да отиват постъпленията от приватизация.  С годините ДКК се разрасна, като правителствата на ГЕРБ вкараха в нея и оръжейни предприятия като "Авионамс". 

Последвайте ни и в google news бутон