Медия без
политическа реклама

Бизнесът защити шефа на КЕВР

Иван Иванов
Снимка: Архив
Иван Иванов


Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се обявява категорично против исканата от БСП оставка на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов и опитите за намеса на омбудсмана Мая Манолова в работата на регулатора. Това се казва в писмо на четирите работодателски организации - БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП, изпратено вчера до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, парламентарните групи и медиите. Бизнесът се противопоставя на "опитите да се атакува един от работещите органи в държавата заради тесни и лични политически интереси и амбиции".
Като отговорни работодатели, чиито членове създават 86% от брутната добавена стойност и осигуряват работа на 82% от наетите в страната, напомняме, че сътресения в толкова важен сектор като българската енергетика биха се отразили негативно на цялостния икономически живот в страната, заявяват от АОБР. През 2017 г. цените на електроенергията на свободния пазар поскъпнаха с 20-30%, допълват работодателите. "Цената на природния газ също расте и дава отражение върху цената на тока от когенерациите. Няма как това поскъпване да не се отрази в сметките на битовите потребители за електроенергия и парно. В противен случай ще повторим кризата от 2015 г. Неплатените заради популизъм сметки на бита утре ще се плащат от всички с лихвите. Това не е само ненужно, а и опасно за сектора и за развитието на икономиката", предупреждават бизнес организациите.
Оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов бе поискана в края на миналата седмица от лидера на БСП Корнелия Нинова. При приемането на отчета на регулатора за миналата година тя обвини Иванов, че не е спазил закона в случая с ЧЕЗ. При последните промени в Закона за енергетиката преди около два месеца правата на комисията бяха разширени и тя вече може да разследва, да изисква телефонни разпечатки и да прави проверки на място. Как ще става това обаче, още не е ясно, защото правилата за прилагане на закона още не са написани.

Последвайте ни и в google news бутон