Медия без
политическа реклама

България все пак ще търси споразумение с ЕК по делото за газовите пазари

Илияна Кирилова
Теменужка Петкова

България все пак ще търси споразумение с Европейската комисия (ЕК) по делото за газовите пазари. Това става ясно от проект на решение, внесен в деловодството на Народното събрание от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Валентин Николов и Александър Ненков. С него се възлага на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да опита да договори с Европейската комисия смекчаване на глобата, която може да е над 300 млн. евро. 

Ответници по казуса са Българският енергиен холдинг (БЕХ) и неговите дъщерни компании "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". ЕК започна наказателна процедура срещу България, след като през 2010 г.  частната компания "Овергаз" подаде жалба, че държавните предприятия, които на практика имат монопол върху тръбите, са ограничили достъпа й до газовата инфраструктура и до пазара на синьо гориво у нас. Започна разследване и през 2015 г.  Брюксел потвърди, че има нарушения, и поиска България да предложи план за прекратяването им под заплаха от санкции. Очакваният размер на глобата е 330 млн. евро, но ЕК беше склонна да я свали значително, ако бъдат изпълнени определени мерки. Една от тях е признаването на вина, което би намалило санкцията до 70 млн. евро. Друга мярка бе държавата да приватизира мажоритарен дял в "Булгартрансгаз", но правителството бе склонно да се раздели само с миноритарен дял, а според ЕК това не решава проблемите. 

В края на 2017 г. Народното събрание прие решение, с което забрани на БЕХ и на Министерството на енергетиката да преговарят с Еврокомисията за споразумение и намаляване на глобата. Тогава министър Петкова се опита да обясни на депутатите, че ако България признае вина, ще може да облекчи  финансовото наказание. Народните избраници обаче не се впечатлиха и всички партии гласуваха забраната. Според вносителите на това решение Таско Ерменков и Желю Бойчев от БСП негативите от евентуално споразумение биха надхвърлили ползите.

Сега от ГЕРБ очевидно се опитват да се поправят.  В мотивите за новото решение се посочва, че според министъра на енергетиката и представители на БЕХ има нови обстоятелства, които могат да оневинят или поне да смекчат отговорността на БЕХ. Депутатите се позовават и на решението на ЕК по спора с  "Газпром", отбелязвайки сходния характер на двете дела. Неотдавна ЕК и "Газпром" постигнаха споразумение, с което руската компания избегна многомилиардни глоби, като в замяна трябва да осигури на 8 източноевропейски държави, сред които и България, цени, конкурентни на тези на западноевропейските пазари на газ.

ВАРИАНТИ

Според предложението на тримата депутати от ГЕРБ решението на парламента от ноември 2017 г. няма да бъде отменено, а само допълнено с мандат за Теменужка Петкова да работи за споразумение с Брюксел. Ако поставените цели не бъдат постигнати, ще бъде приложен старият вариант - да не се признава отговорността на енергийния холдинг. Проекторешението ще бъде обсъдено в парламентарната енергийната комисия още тази седмица.

Междувременно евродепутати вече притискат еврокомисарите по енергетиката и по конкуренцията да обяснят защо ЕК се бави с решение по българския казус, след като позициите на двете страни отдавна са известни.