Медия без
политическа реклама

Брюксел проверява дали Македония е готова за еврочленство

19 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви на пресконференция в Скопие със Зоран Заев, че преговорите с ЕС са историческа задача за Македония и трябва да бъдат неин основен приоритет.

ЕК започна проверка на Македония дали е готова за началото на преговорите за присъединяване към ЕС, които се очаква да започнат през юни догодина, съобщиха местните медии. Процедурата, наречена "скрининг", представлява аналитичен преглед на цялостното еврозаконодателство, което се прилага в процеса на преговорите за присъединяване. Всяка държава, която е влязла в ЕС, е преминала през този процес. Предстои проверка на над 100 000 страници на европейското законодателство и огромен брой технически стандарти с участието на десетки институции на ЕС и стотици институции в страната с около 1000-2000 национални експерти. Обикновено процесът във всичките му етапи може да продължи от 1 до 2 години. За главен преговарящ бе назначен вицепремиерът по евроинтеграцията Буяр Османи, а за технически преговарящ - съветникът на премиера Зоран Заев Боян Маричич.

Началото на скрининга даде лично еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, който пристигна в Скопие. На пресконференция с премиера Зоран Заев той заяви, че преговорите с ЕС са историческа задача и основен приоритет.