Медия без
политическа реклама

Върховният съд в Индия решава бъдещето на Тадж Махал

19 Юли 2018
Индия има интерес да спаси паметника заради милионите, които постъпват в хазната от него.

Паметникът Тадж Махал в Агра може да бъде затворен, освен ако индийското правителство не се намеси и не спаси пренебрегваната забележителност, твърди Върховният съд в Индия. "Или затваряме Тадж, или го разрушаваме, или го възстановявате", казаха миналата седмица двама съдии от комисията на държавните служители. През май магистратите обявиха, че белият мраморен мавзолей става жълт поради замърсяване и екскременти от насекоми и заявиха на правителството, че трябва да търси чуждестранна експертиза, за да коригира тревожната промяна в цвета. Според вестник Indian Express, съдиите от Върховния съд са заявили пред Министерството на околната среда и горите, че правителството на Утар Прадеш проявява безотговорност. Все още няма план за действие или документ за визията на обекта, който е под защита на ЮНЕСКО. Съобщенията в местните медии казват, че главният адвокат Атмарам Накарни, който действа от името на министерството на околната среда, заявил пред съда, че комитет, ръководен от Индийския технологичен институт в Канпур, "ще открие точния източник на замърсяване в и около Тадж". Този анализ обаче ще отнеме около четири месеца, за да бъде извършен. Машеш Шарма, министърът на околната среда, отказа да коментира.
Междувременно служители от Archeology Survey в Индия, правителствена организация, отговорна за опазването на националните паметници, твърдят, че се опитват да се борят срещу последиците от замърсяването върху забележителността. Върховният съд заяви, че ще следи положението всеки ден от 31 юли нататък.
Тадж Махал се намира на 274 км югоизточно от Ню Делхи и привлича ежедневно около 70 000 посетители. Паметникът е построен през XVII век от император Мухал Шах Джахан като мавзолей за съпругата му Мумтаз Махал, която умира при раждането на 14-ото им дете.