facebook
twitter

Чужбина

Издатели съдят Анкара в международни трибунали

232
Хамди Акън Ипек

Издатели на турски медии са завели дела в международни арбитражни съдилища в Лондон и Вашингтон срещу турското правителство. Те оспорват изземването и закриването на медии с аргумента, че така Анкара е нарушила международни инвестиционни споразумения с Великобритания и други страни от ЕС. 

Едното от делата е заведено от Ipek Investment Ltd (IIL), британска компания, оглавявана от турския бизнесмен Хамди Акън Ипек, който живее във Великобритания. Холдинговата му компания контролираше "Коза груп" в Турция, включително в. "Бугюн" и тв Каналтюрк, които бяха закрити, а активите им - иззети от правителството през 2016 г. Други компании от холдинга, който действа в различни сфери като минна промишленост, строителство и други, се управляват от държавния Фонд за гарантиране на влоговете. Текин Ипек, директор на холдинга, и брат му Акън бяха задържани в турски затвор повече от 2 г.

Двустранно инвестиционно споразумение между Турция и Великобритания предвижда инвеститорите да търсят обезщетение при несправедливо отношение. Ipek Investment Ltd твърди, че е понесла щети в размер на 5-6 млрд. долара.

Още

Протести за цените на горивата са парализирали Франция

17.11.2018

552 16
Лавров: Западът превръща Балканите в плацдарм срещу Русия

17.11.2018

1384 45
ЦРУ: Саудитският престолонаследник е наредил убийството на Хашоги

17.11.2018

850 9