Медия без
политическа реклама

НАКРАТКО

20 Юли 2018
creativecommons.org
Лаура Кодруца Кьовеши

Няма кандидати

 

за конкурса за ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния, съобщи румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер. Постът беше овакантен на 9 юли, след като президентът Клаус Йоханис подписа указ за отстраняване от длъжност на тогавашната шефка на агенцията Лаура Кьовеши. Временно длъжността се изпълнява от Анка Журма. Срокът за избор на нов главен прокурор изтича на 30 юли. Назначението трябва да бъде одобрено от президента Клаус Йоханис. "Бъдете сигурни, че не проверявам всяка минута. Вчера около 10 ч. нямаше нито един. Аз казвам така: да почакаме до понеделник, да видим дали ще се запише някой", посочи още министърът.

 

 

Израелският парламент прие

 

 

закон „За еврейския характер на държавата“ Израел, предаде БГНЕС.  Обсъждането му продължи повече от осем часа и бе приет с 62 гласа "за" и 55 "против", като двама парламентаристи се въздържаха. Законът определя Израел като национална държава на евреите, Ерусалим - за столица на Израел, а иврит – за единствения официален език. Хиляди протестираха преди дни в центъра на Тел Авив срещу новия закон, наричайки го расистки и дискриминационен. 

 

Германия ще работи

 

за това ЕС да получи постоянно място в Съвета за сигурност (СС) на ООН, казва германският външен министър Хайко Маас в интервю за ТАСС. През януари догодина Германия ще получи ротационно едно от 10-те непостоянни места в този орган на Обединените нации. Постоянни членки на СС са пет държави - Франция и Великобритания (и двете членки на ЕС), както и Русия, Китай и САЩ. През януари догодина Германия ще получи едно от 10-те непостоянни места в този орган на Обединените нации.