Медия без
политическа реклама

Досадни насекоми в пантеона на "Марвъл"

"Ант-мен и Осата" е сред по-слабите филми за супергерои на суперстудиото

форум филм
Партньорството на Еванджелин Лили и Пол Ръд продължава.

Очевидно всеки тийнейджър с кутия пуканки и кола иска да е супергерой! Комиксите са на гребена на киновълната: не "Междузвездни войни" и не "Пиксар" са най-доходното звено от империята на "Дисни", а именно "Марвъл". Студиото на Кевин Фейг, съживяващо персонажите от старите списания на големия екран, е захлебило над 17 милиарда от 19-те филма, произведени в последното десетилетие, и купчинката долари продължава да расте! Дори е трудно да си я представиш. Marvel Cinematic Universе e донесла на продуцентите над 3.3 милиарда само от двете си тазгодишни премиери - "Черната пантера", първият с чернокож супергерой (за MCU; иначе Блейд размаха ножовете си отдавна) и "Отмъстителите 2: Война без край", второто олстар шоу с участието на цял пантеон супергерои. 

Вече работят направо на конвейер: седми месец от годината, трети филм на "Марвъл"! Да не говорим, че става дума и за продължение: на един от по-слабите и лесно забравени филми от комиксовата декада - "Ант-мен" от 2015 г. По тази причина естетическите очаквания към "Ант-мен и Осата" няма как да са големи, но бизнес планът трябва да си върви. Филмът, режисиран за втори път от Пейтън Рийд, ни припомня героя на симпатягата Пол Ръд, чийто суперталант е да се смалява и да пораства с натискането на едно копче (по-бързо и от Алиса, смръкнала шишето с надпис "Изпий ме"). Сценарият ни обяснява защо той пропусна всеобщата геройска дандания "Война без край". Писан от цели петима души, сред които титулярят Ръд, той е толкова вторичен, изпълнен с клишета и логически несъответствия, че направо неудобно да ти стане. Както е редно за филм на "Марвъл", хуморът отново е стожер на историята: някои от скечовете и лафчетата са забавни, други не, но сюжетното развитие е направо отегчително. 

Американската критика отбелязва, че "Осата" на чаровната Еванджелин Лили е първият женски персонаж на MCU, който присъства в заглавието на техен филм: макар и не самостоятелно, а рамо до рамо с героя в панталони (при комиксовите герои по-често са клинове, плащове или нещо друго идиотско). Очевидно сексизмът в Холивуд не е напълно преодолян и има да си почакаме за личен филм на Черната вдовица. Разбира се, в САЩ за "Марвъл" се пише добро или нищо, тъй че думите и за този филм са много премерени, но той е компромисно зрелище, което просто не става - особено поставено до "Отмъстителите", "Пазители на галактиката", "Черната пантера"... 

Освен на химията между Ръд и Лили и канонадата спецефекти "Ант-мен и Осата" разчита на по-тежкарско актьорско присъствие - Майкъл Дъглас, и той в реприз на ролята си от първия филм, и Мишел Пфайфър, за която това е дебют във филм на "Марвъл", но не и в света на комиксите. Тя игра Жената котка в "Батман се завръща" от далечната 1992 г. 

 

ФАКТ: 
95-годишният доайен Стан Лий, нарисувал мнозинството герои на "Марвъл" в средата на XX век, не пропуска да се разпише в задължителната епизодична роля. Феновете се разтревожиха от отсъствието му в "Дедпул 2", но той си е на линия и в чудесна за годините си форма, когато произнася поредната си духовита реплика: "60-те бяха страхотни години, но сега си плащаме за това!"