Медия без
политическа реклама

Хайде на лятно кино в Пловдив

05 Юли 2018
Miramax
Класиката на Куентин Тарантино от 1994 г. ще има една от редките си прожекции на голям киноекран.

6-29 юли,
лятно кино "Орфей"

Пловдив не е бил винаги Европейска столица на културата (каквато ще бъде през 2019-а), но в много отношения си е културен открай време. Хубава традиция с вече 20-годишна история е и "Филмови нощи във Филипополис" - цял месец прожекции на открито в лятно кино "Орфей". Организаторите на филмовия маратон под тепетата, който започва днес, са подготвили по две заглавия за всяка от горещите нощи - от 21:10 и от 23:30 часа. 

Освен актуални български и чуждестранни продукции тазгодишната програма включва сантиментален елемент - прожекции на култовите американски филми от последния четвърт век "Криминале" (Куентин Тарантино, 1994), "Матрицата" (братя Уашовски, 1999) и "Боен клуб" (Дейвид Финчър, 1999). Въпреки че всеки е гледал тези ленти в един или друг момент от живота си, никога не е излишно човек да си ги припомни на голям екран и в добро качество! Прожекциите ще бъдат съответно на 13, 19 и 26 юли. 

Почти всички най-нови български филми също ще могат да бъдат видяни на "Филмови нощи във Филипополис" - "Възвишение" по романа на Милен Русков, "Посоки" на Стефан Командарев, "Вездесъщият", "Дъвка за балончета", "Радиограмофон", както и младежките по тематика, но с много съмнително качество "Революция X" и "Привличане".

Сред актуалните международни заглавия са два премиерни филма на наркотематика - "Сикарио 2: Солдадо" и "Да обичаш Пабло". Също "Книга за възрастни" с Джейн Фонда и Даян Кийтън, комедията "Такси 5", анимационният "Хотел Трансилвания 3", чиято българска премиера все още предстои, най-новите ленти на Уди Алън ("Въртележка") и Вим Вендерс ("Потапяне"). Ще има и филми за пътешествия - "С тук-тук из Етиопия", "109 часа/Mountain", "Камино де Сантяго" и "С кану по Амазонка".