Медия без
политическа реклама

Скалата във второразряден кавър на "Умирай трудно"

снимка: Форум филм
Скалата е готов на нечовешки подвизи за семейството си.

Симпатягата Дуейн Джонсън-Скалата спасява семейството си от горяща сграда, докато се бори с лошите. "Небостъргач" е толкова очевидно второразрядна версия на "Умирай трудно", че чак е забавно. Ако се разделиш още от първите минути на филма с очакванията за оригиналност, мисъл и заобикаляне на клишетата, подобен идиотски екшън може да ти достави дори наслада - особено в горещите летни дни. 

Разбира се, във филма на Роусън Маршъл Търбър има и редица откровени нелепици. Ето една: героят на Скалата е с механичен крак, тъй като е загубил истинския при трагичен инцидент преди десет години. Така каскадите му стават още по-неправдоподобни, особено в сцените, в които откача протезата, за да я използва като лост или за други подобни цели. От инженерна гледна точка сценарият съдържа и по-големи смехории. 

Действието се развива в компютърно генериран небостъргач в Хонконг, "Перлата", трикратно по-висок от "Емпайър стейт билдинг" и със заоблените си, биоморфни форми по-секси и от "Бурж Халифа". Докато инвеститорът се крие в убежището си на най-високия етаж (някъде около числото 200), надявайки се, че огънят няма да стигне до него, съпругата (Нев Кембъл) и децата на Скалата се пържат в огнения ад на 96-ия. Джонсън, консултант по сигурността на сградата и затова познаващ всяка нейна бурмичка, трябва да долети някъде от небесата, за да ги измъкне. И той го прави, междувременно изправяйки се лице в лице срещу злодея, спасявайки мимоходом и китайския милиардер.

Сръчно заснети екшън сцени и впечатляващи каскади сред море от стъклария, огледала и гигантски екрани правят това нелепо зрелище гледаемо (зад камерата е операторът на Пол Томас Андерсън и на последните две "Невъзможни мисии" Робърт Елсуит). От друга страна, отдавна стана ясно, че бившият кечист от "Първична сила" има съвсем прилични актьорски заложби и харизматично екранно присъствие. Защо продължават да му дават роли в тъпотии? Няма ли вече свестни екшън режисьори, които да го поканят в техен филм? На човек да му дожалее чак за Майкъл Бей...