Медия без
политическа реклама

Галерия "Нюанс" ни води в Страната на чудесата

Изложбата "Силуети в огледалото" представя скулптурата като пространствена приказка

Галерия
Изложбата "Силуети в огледалото" преобразява пространството на салона.

Куратор: Емил Чушев
До 8 септември

 

С 15 старинни огледала, в които се оглеждат скулптурни творби на едни от най-известните съвременни майстори на длетото, приключва артсезона столичната галерия "Нюанс". Това е една от най-необичайните експозиции в историята на художествения салон, който се слави като дом преди всичко на живописните експерименти. Сега изложбата "Силуети в огледалото", която може да се види от днес до 8 септември, пренася ценителя в един нереален свят, в който приказното и предметното се сливат. В огледалата от XIX и XX играят отраженията на 9 скулптурни творби, като самата експозиционна площ е включена в този артспектакъл. Симбиозата между произведенията на изкуството, техните силуети и пресъздаването на тайнствените истории, запечатани в старите огледала, е дело на куратора Емил Чушев. Експозицията въздейства почти физически върху усещанията на посетителите и поставя на изпитание пространствените им възприятия. Според замисъла самият зрител става част от изложбата, влиза в нея подобно Алиса в Страната на чудесата. В огледалата може да види своеобразни портрети на скулптурните отражения, да си представи лика на всеки застанал в миналото пред огледалото човек, както и да се срещне със собствения си образ, пречупен през неподозирани ракурси и гледни  точки.

Колекцията е търпеливо и емоционално подбирана през последните 30 години от Франция, Италия и Австрия. В нея има експонати в стил сецесион, барок, запазени са оригиналните стъкла на част от огледалата, може да се види позлата с розово злато и майсторки изработена дърворезба. Скулптурите, които композиционно допълват огледалата, са работа на Нели  Христова, Крум Дамянов, Борис Гондов, Пенчо Добрев, Нина Лишовска, Валентин Митев и Благица Здравковска.

Огледалото е предмет, който винаги е бил натоварван с мистични и магически сили, казват галеристите. Едни го наричат тунел към друг свят, за други то е врата, която може да се отваря в двете посоки - както да ни допуска в друг свят, така и да пропуска сили от други измерения в нашия. Древните знания свидетелстват, че огледалата са канали на енергийните потоци. В продължение на столетия магьосници и пророци са утвърждавали, че вглеждайки се в огледало, виждат неща, недостъпни за простосмъртните. Тази практика датира още от Древен Египет, част е от гръцката митология, минава и през римските чародеи и средновековните магьосници. С изложбата "Силуети в огледалото" галерия "Нюанс" дава възможност и днес да открием в отраженията своите магически преживявания.