Медия без
политическа реклама

Идва Време за жени в Театър 199

През новия сезон Иван Юруков ще "се сбогува" с Георги Кадурин

Павел Червенков
"Разговори с мама", едно от най-актуалните заглавия на Театър 199, се играе на 21 юли.

Премиери: "Кухненският асансьор", "Най-бързият часовник на света"
Режисьори: Йосиф Сърчаджиев, Стайко Мурджев

С богат на ярки женски персонажи и съответно на възможности за родните актриси да направят запомнящи се роли се отличава предстоящият сезон в Театър 199 "Валентин Стойчев". В рамките на настоящия, който приключва в края на юли, са изиграни 419 представления - с 38 повече спрямо предишния.
Първата премиера е планирана за 29 септември. Става дума за пиесата с метафоричното заглавие "Кроасан" от Мартин Колев, която спечели петото издание на конкурса за съвременна камерна драматургия "Славка Славова". Действието в този своеобразен фантастичен трилър се развива в далечното бъдеще, а в ролите ще видим Петко Венелинов и Цветина Петрова.
Сред акцентите е и пиесата с работното заглавие "Чехов каза сбогом на Толстой" от съвременния хърватски драматург Миро Гавран, който вече е изявил желание да дойде у нас за премиерата на 15 ноември. Режисьор е Иван Урумов, а със сценографията се е заела Мария Диманова. Историята се завърта около кратката лятна среща между семействата на двамата руски класици, състояла се в имението на Лев Толстой в Ясна поляна. Георги Кадурин се превъплъщава в образа на автора на "Война и мир" и "Ана Каренина", а Иван Юруков влиза в кожата на младия тогава и все още неизвестен Чехов. Като съпругите на сцената ще се изявят съответно Мариана Миланова и София Бобчева.
До края на годината детският афиш ще се обогати със спектакъла  "Буратино" по Алексей Толстой. Драматизацията и режисурата са дело на Жени Пашова.
В началото на 2019 г. Йосиф Сърчаджиев започва работа върху класиката на Харолд Пинтър "Кухненският асансьор". Ролите са поверени на Георги Стайков и Димитър Баненкин, познат на тв зрителите от сериала "Скъпи наследници".
Стайко Мурджев ще реализира непоставяната досега в България пиеса на Филип Ридли "Най-бързият часовник на света", която Деница Димитрова превежда на български. "Въпросният часовник е метафора на изтичащото наше земно време. Централен в спектакъла е проблемът за страха - страха от времето; от това да живееш; от това да си отидеш или да не нараниш другия", разяснява за "Сега" Анна Монова, директор на Театър 199. Премиерата е планирана за края на април.
На вниманието на публиката режисьорът Васил Василев ще предложи пиеса на Майк Барлет с работното заглавие "Контракции". В образите на двете героини актриси ще влязат Ани Вълчанова и Надя Дердерян. "Творбата е жестока равносметка на начина, по който живеем; на лудото препускане в преследването на успеха. Засегнати са темите за кариеризма, за това как човещината неусетно отстъпва на заден план", допълва Анна Монова.  
Сред новите заглавия е и съвременната финландска пиеса "Хаос" на Мика Миляхо, в центъра на която са три женски персони.