Медия без
политическа реклама

Поредно строително безобразие вдигна "Младост" на протест

Протеже на ГЕРБ ще прави 7-етажен билдинг насред парк, твърдят от "Зелен Младост"

"Зелен Младост" публикува тази снимка от "мястото на събитието" на "Фейсбук" страницата на протеста срещу бетонирането на квартала.

Нов строителен проект взриви жителите на столичния квартал "Младост". Багери са нахлули в новото паркче срещу блок 325. Зеленото кътче, където има детска  площадка и място за разхождане на кучета, бе дарено на общината от веригата магазини "Лидл". Оказва се, че точно там ще се вдига 7-етажна сграда.  Хората от квартала се събират на протест утре вечер на новата строителна площадка. Разрешителното за строеж в парка срещу магазина на "Лидл" е издадено на 9 февруари т. г. Влязло е в сила от 30 май. Издадено е от главния архитект на София Здравко Здравков. "При нас е внесено разрешение за строеж на сграда с търговски обекти, подземни гаражи, офиси, ателиета и 6 жилищни етажа", уточни временният кмет на район „Младост“ Румен Русев пред БГНЕС. 

Поредният строеж в парк е станал възможен след заменка, извършена по време на мандата на районния кмет от ГЕРБ Цвета Авджиева.  С доклад от 10 юли 2014 г. Авджиева е предложила да се предостави общински терен на Стилиян Койчев Георгиев, управител на общинското дружество "Пазари Запад" ЕАД ". "Ще бъде съсипан новоизграден парк със съоръжения за игра на деца, беседки, пейки, фонтани, алеи, всичко това изградено безвъзмездно от "Лидл". Вероятно предстоят нови схеми, нови продажби на общински парцели и изграждането на нов 8-етажен блок и 2 магазина върху останалата част от парка. Явно целта е да не остане и 1 кв. м зелени площи в "Младост", се посочва в позиция  на гражданското сдружение "Зелен Младост". Елате на 16 юли от 19:00 часа в парка при "Лидл" в "Младост 3", за да спрем бетонирането", призовават хората от квартала. 

"Подкрепям всяка инициатива за изразяване на гражданска позиция срещу застрояването, защото общият устройствен план, приет през 2009 г., дава възможност това нещо да продължава да се случва", обяви временният кмет Румен Русев.

 

ИСКАНИЯТА НА ПРОТЕСТА:
- незабавно спиране на строителните дейности
- на инвеститора да бъде предложен равностоен общински терен на безконфликтно място
- отпадане на предвидените върху общински терен 8-етажна сграда и два търговски обекта.