Медия без
политическа реклама

Тръмп е готов да започне с Путин второ разведряване

16 Юли 2018
ТАСС
Владимир Путин и Доналд Тръмп са се срещали досега само в рамките на международни конференции. В Хелзинки за първи път ще имат пълноформатни преговори.

Президентите на САЩ и Русия дават старт в Хелзинки на нови преговори за  ядрено разоръжаване.

Три часа ще продължат днес в Хелзинки първите пълноформатни преговори между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, предаде ТАСС. В това време ще се включи и пресконференция, което означава, че диалогът между двамата държавни глави ще бъде много интензивен. Досега те са се виждали само в рамките на многостранни срещи и няколко пъти са разговаряли по телефона. Сега ще водят същински преговори, които могат да открият път към нови споразумения между двете държави с голям международен ефект. Някои смятат, че те ще доведат до второ разведряване, като правят аналогия с разведряването през 70-те години на миналия век между САЩ и СССР.
Тръмп се надява да се споразумее с Путин за неразпространение на ядреното оръжие, което означава да не се допусне появата на нови ядрени държави. Той обяви намерението си в петък на пресконференция в Лондон заедно с британската премиерка Тереза Мей. "Ще разговаряме с президента Путин за различни неща: за Украйна, за Сирия, за другите части на Близкия изток. Аз ще говоря за неразпространението на ядрено оръжие", каза той и напомни, че САЩ и Русия модернизират стратегическите си ядрени оръжия, заради които харчат колосални суми. "Това е много, много лоша политика, но нямаме избор... Струва ми се, че би било огромен успех, ако постигнем нещо по ядреното неразпространение." Във връзка с това Тръмп уточни, че смята неразпространението на ядрено оръжие за главен международен проблем.
Президентът на САЩ вярва, че ще успее да постигне "много добри отношения" с руския лидер. "Мисля, че ще имаме възможност да създадем много добри отношения с Русия и много добри отношения с президента Путин. Така се надявам", каза той.

--------------------------
Тръмп: "За мен това е най-големият проблем в света - ядреното въоръжаване. Можем да направим нещо, за да ги намалим значително (ядрените оръжия), като се стремим към идеала въобще да се избавим от тях. Може би това е мечта."