Медия без
политическа реклама

Върховният съд в Испания нареди на правителството да приема бежанци

16 Юли 2018
245 мигранти от Африка бяха спасени в събота от Испания. Те се намираха на 10 лодки в Средиземно море и бяха докарани с испански кораб в пристанището на Тарифа, южната част на страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Испания нареди на правителството да приеме още бежанци, тъй като страната не е изпълнила ангажимента си към ЕС от 2015 г. да приюти най-малко 16 000 търсещи убежище, пристигнали в Италия и Гърция, съобщиха местните медии. "Повече от шест месеца след като изтече определеният краен срок, доклад на Агенцията за бежанците и търсещите убежище показва, че в момента са изпълнени под 13% от поетите ангажименти", се казва в съдебното решение. Затова Испания трябва "да продължава да изпълнява процедурата" за прием на бежанци.

През последните месеци Испания стана предпочитана дестинация за африканските мигранти, след като Италия отказва да приеме спасени от бедстващи плавателни съдове в Средиземно море. Над 19 000 души са пристигнали в Испания само през последните 5 месеца.

-------------------

Испанската брегова охрана спаси вчера 340 имигранти в Гибралтарския проток, сред които 100 деца. Други 450 мигранти са блокирани на два кораба в италиански води и досега само Франция и Малта са се съгласили да приемат по 50 души от тях. За останалите се чака думата на Мадрид.