Медия без
политическа реклама

Излагат червения бележник на Никола Вапцаров

Ще бъде показан червеният бележник на Никола Вапцаров, а съвременни автори ще направят рецитал по повод годишнината от разстрела на трагично загиналия поет, съобщиха от Националния литературен музей. Бележникът ще бъде изложен днес от 18 ч. в софийския музей на ул. "А. Кънчев" 37. В него са оригиналите на "Не, сега е не за поезия...", "Пролет" ("Отвънка ухае на люляк") и "Война". Ще бъде експонирано и словото на писателя Светослав Минков, благодарение на чиято защита поетът е напълно оправдан в първия съдебен процес, на който е подложен заради участието си в Соболевата акция в края на 1940 г. Същия ден, когато Св. Минков прави достойния си колегиален и граждански акт, на 5 юли 1941 г., в Годеч, където е интерниран, Вапцаров пише знаменателната си творба "Не, сега не е за поезия...", в която провижда как мастилото се превръща в кръв... 
След камерната изложба, разположена върху масичката от квартирата в Годеч, ще се състои литературно четене с участието на актьора Янко Лозанов и съвременни поети като Георги Константинов, Екатерина Йосифова, Иван Цанев, Бойко Ламбовски, Ивайло Диманов, Атанас Капралов, Борислав Владиков, Анжела Димчева, Елена Алекова, Георги Киров. 
На следващия ден, 24 юли, в читалището в Годеч, носещо името на Вапцаров, ще бъдат представени новата книга и филм на Мая Вапцарова, а Катя Зографова ще говори за тримесечното интерниране на Вапцаров в Годеч. С това събитие се възражда традиционното отбелязване на 23 юли в града, където Вапцаров създава една от най-драматичните си творби.