Медия без
политическа реклама

След високите такси следва забрана за обжалване

Уж за да разтоварят ВАС, депутатите попречиха на гражданите и бизнеса да съдят правителството

Илияна Кирилова
ВАС бил много натоварен, затова гражданите трябва да плащат повече. Всъщност печелят управляващите, чиито решения ще се обжалват още по-трудно.

Искате да водите дело срещу акт на властта? Пригответе се да плащате повече. След няколко години подгряване ГЕРБ успя да прокара скандално увеличение на таксите по делата срещу управляващите във Върховния административен съд. Познайте защо!

С последните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) депутатите добавиха

 

още щипка цинизъм към реалната невъзможност

 

да получиш справедливост срещу чиновническите безумия - увеличиха драстично таксите за обжалване на касационна инстанция. С един куршум бяха улучени два заека - хем съдебната власт ще касира повече пари, хем управляващите ще се отърват да бъдат съдени по доста дела.

Така конституцията вече е хвърчаща хартийка. Не че досега тежеше много: и досега на теория уж всеки български гражданин имаше достъп до правосъдие и можеше да обжалва всеки акт на властта, който засяга интересите му. На практика обаче нещата не стояха така. Например в много случаи обжалването не спира изпълнението. Иначе казано - докато съдът се произнесе законно ли е или не едно действие на институция, тя ще го е извършила. Обжалването е след дъжд качулка. Но това все още не е отказ от правосъдие или затрудняване на достъпа до него.

За да се затрудни реално достъпът, има много начини. Един от тях е съдилищата да са толкова бавни, че да отчаят молителите и да обезсмислят обжалването, а оттам и правото да се защитиш. У нас това е практика от много години, а най-показателният пример е Върховният административен съд. Проблемът там е не дали едно дело ще се реши - това със сигурност ще се случи, проблемът е кога. Спорът може да приключи и в едно заседание. Бедата е, че то ще бъде насрочено за след една година. Така правосъдието хем е много бързо, хем ужасно мудно. 

 

Досега поне таксите бяха ниски

 

и достъпни за всеки. В това имаше логика - все пак гражданите така или иначе издържат съдилищата с данъците си, не е нужно да плащат още един път. Не така обаче смята парламентът, депутатите от ГЕРБ и по-специално правното острие на управляващата партия Данаил Кирилов, вносител на поправките. Един от аргументите за увеличението беше, че така ще се разтовари много заетият Върховен административен съд. Да, това е същият онзи съд, който насрочва делата за догодина и който за повече от 10 години не можа да се организира да си свърши делата в нормални срокове. Вместо това властта реши да го разтовари, увеличавайки съдебните такси. И така таксата за обжалване за граждани пред трета инстанция се увеличава от 5 на 70 лв., т.е. увеличението е 14 пъти. Пак 5 лв. бе досега таксата при обжалване от неправителствени организации. Според промените увеличението е 74 пъти, или 370 лв. Но огромното увеличение е при делата с материален интерес, т.е. там, където по делото се спори за някаква сума. Например ако НПО обжалва решение по дело, по което има материален интерес, ще трябва да плати вместо досегашните 5 лв. - 4500 лв. Увеличението е 900 пъти. За търговците увеличението от 25 лв. на 4500 лв., т.е. 180 пъти. 

Това означава, че се препятстват дела като тези за скъпото билетче в София, за скъпите винетки, дяловото разпределение на топлоенергия, срещу застрояването на природните паркове, срещу отказите за даване на обществена информация, обжалването на обществени поръчки, финансирането на близки до властта общини, безбройните несправедливи наредби и други подзаконови нормативни актове.

 

Високите суми удрят по джоба абсолютно всички жалбоподатели,

 

независимо дали става дума за граждани, неправителствен сектор или бизнес. Всяко дело, по което се спори за сума, да речем, отказ на администрацията да се платят пари по изпълняван европроект, независимо дали става дума за издаване на информационна брошурка или земеделска субсидия, вече ще е по-скъпо. А знайно е от всички, че администрацията у нас може да отказва или разрешава без всякакви аргументи или с такива, нямащи нищо общо със закона, а по-скоро с лична неприязън или партийно разпореждане.

Нито едно мнение против не бе отчетено от депутатите. Например Българската търговско-промишлена палата посочи, че поскъпването е напълно неприемливо, защото липсва финансова обосновка, която да налага подобно увеличение". От Консултативния съвет по законодателство към парламента, начело с проф. Огнян Герджиков, опитаха да припомнят на депутатите някои принципни постановки: "Когато едно лице, за да защити правата си, следва да заплати на държавата парична сума,

 

надвишаваща значително средномесечния му доход,

 

това реално ще ограничи конституционно гарантираното му право за достъп до правосъдие. Ограничаването на достъпа до гражданите и юридическите лица до съдебна защита фактически ограничава и контрола за законност върху актовете и действията на административните органи, който съдебната власт е длъжна да осъществява, след като бъде сезирана". Против бяха адвокати, неправителствени организации, правозащитници, фирми - никой не им обърна внимание. Дори становището на прокуратурата бе отрицателно, като увеличението беше наречено драстично, предсказан беше отлив от обжалване и беше посочено разминаване с конституцията, която гарантира "ефективен съдебен контрол на актовете на администрацията при достъпни условия".

Депутатите се направиха на разсеяни и напук вдигнаха таксите. Защото през третия мандат на правителството на Бойко Борисов правната комисия вече не е експертен орган, а келнерът на управляващите, който изпълнява всякакви поръчки. Депутатите в нея не представляват суверена - данъкоплатците, а обслужват самозабравилата се прослойка във властта. Тъжно и цинично. 

Тъй че честито бавно и скъпо правосъдие. Освен че ще си плащаме за него двойно, ще търпим и безобразията на правителството.