Медия без
политическа реклама

ИАЛ не успя да внесе яснота за спрените лекарства

БГНЕС
Асена Стоименова благоволи да се яви в парламента чак след като депутатите я принудиха, гласувайки за изслушването й.

Директорът на изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова беше привикана със скандал в парламента, за да бъде изслушана по историята с 62-те спрени заради съмнителна съставка лекарства за хипертония, но и тя не успя да разсее някои неясноти. Директорът на ИАЛ се яви в Народното събрание с видимо нежелание, и то след като първо се опита да откаже.

Стоименова припомни официалното съобщение на подопечната й агенция, че 62-та продукта на 14 фирми са спрени като превантивна мярка, след като китайският производител на активното вещество в тях - валсартан, е уведомил европейски производители за съмнителен примес с вероятен канцерогенен ефект. Причината е била промяна в производствения процес през 2012 г.  Попитана от Георги Михайлов от БСП това значи ли, че от 6 години хората приемат лекарства с потенциално опасен примес, Стоименова отговори, че не е имало шестгодишна употреба на медикаменти с въпросната съставка, а наличието на примес се обяснява с промени от 2012 г. "Няма категорични данни, че примесът е в лекарствените продукти от 2012 г.", заяви тя, без да стане ясно имало ли е, или не примес 6 години.

На въпрос на Лъчезар Иванов от ГЕРБ проверила ли е вече ИАЛ дали спрените у нас медикаменти съдържат опасната съставка, Стоименова отвърна, че това не е нужно, тъй като всички лекарства, които се продават на територията на ЕС се проверяват за съответствие за качество от т.нар. Европейски директорат по качеството на лекарствата. И проблемните лекарства са минали успешно през проверка от там, увери Стоименова. Това вероятно трябва да значи, че в тях няма примеси.

За тромавата реакция на институциите при оповестяването и реагирането на случая пък Стоименова обвини липсата на електронно здравеопазване.

ВИСОКОМЕРИЕ

Инициатор на изслушването на Стоименова бяха депутатите от БСП, според които проблемът със спрените лекарства засяга много хора, а по него все още има прекалено много неясноти и спекулации. Първоначално директорът на ИАЛ отказа да се яви в парламента, тъй като имала други предварително поети ангажименти. Това вбеси избраниците от всички парламентарни групи и те единодушно гласуваха Стоименова да се яви в НС. Това беше първата публична изява на директора на агенцията във връзка със спрените лекарства и се очакваше с нея тя поне да се опита да успокои пациентите. В края на миналата седмица, когато беше публикувано съобщението на ИАЛ за блокирането на лекарствата, директорът на агенцията беше в командировка в Испания.