Медия без
политическа реклама

Audi Q8 съчетава най-доброто от два свята

Германската компания предлага комбинация от луксозно купе с 4 врати и голям SUV

19 Юли 2018

Сегментът на кросоувърите и SUV моделите продължава да се развива главоломно, а този тип автомобили носят и по-големи печалби на производителите. Това важи особено за марките от премиум сегмента. Сред тях е Audi, която предлага на пазара своя нов флагмански всъдеход – Q8.

Всъщност това е доработена версия на най-големия SUV на марката – Q7. В случая Audi следва идеята на BMW, която след всъдехода X5 предложи и негова купе-версия X6. Затова новият Q8 представлява комбинация от луксозно купе с 4 врати и голям SUV с постоянно задвижване на четирите колела и пътен просвет, който достига цели 254 мм. Дължината на модела е 4986 мм, широчината - 1995, а височината – 1705 мм. Разстоянието между двете оси е 2990 мм, което осигурява голямо вътрешно пространство. Обемът на багажника е 605 литра, но ако се свалят задните седалки той може да достигне 1755 л. Вратата на товарното отделени е електрическа, при това е в серийното оборудване.

Купувачите на Audi Q8 могат да избират между две използващи LED технология версии на предните светлини. Предлаганите като опция матричнни HD фарове се състоят от 24 отделни светодиода. Самите светлини са с по 7 къси и 2 дълги сегмента, които, освен че осветяват пътя по-добре, придават и внушителен вид на автомобила.

В интериора основна роля играе горният дисплей на системата MMI touch response. Черният панел прелива в таблото, когато е изключен. Уредите са изцяло цифрови, като идеята на производителя е да бъдат лесно разбираеми за шофьора. Като цяло интериорът е опростен и изчистен, а като опция се предлагат допълнителни елементи от алуминий и дърво.

Конструкцията на Q8 е направена от алуминиеви сплави и олекотена стомана. Благодарение на това дори дизеловият вариант на крос купето тежи 2145 кг, като това включва и литиево-йонна батерия, нужна за хибридната технология за задвижване. Основна роля в системата играе 3-литров дизелов двигател, на който помага стартер-генератор, захранван от отделна 48-волтова система. Така автомобилът може да се движи при скорост между 55 и 160 км/ч с изключен двигател с вътрешно горене.

В Европа моделът дебютира във версия Q8 50 TDI, чийто среден разход на гориво е 6.8 - 6.6 л/100 км, а нивата на вредни емисии (СО2) – 179 гр/км. Максималната мощност на задвижващия агрегат е 286 к.с. при въртящ момент 600 Nm. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6,3 секунди, а максималната скорост е 245 км/ч.

Моделът е оборудван и с фирмената система за задвижване на четирите колела Audi quattro. При нея изцяло механичният централен диференциал разпределя въртящия момент на двигателя между предния и задния мост в съотношение 40:60. Когато е необходимо, той прехвърля по-голямата част от него към моста, чийто колела имат по-добро сцепление с настилката.

Клиентите на новия SUV Coupé имат избор между три варианта на окачването. Този с електронен контрол на работата на амортисьорите е част от серийното оборудване на Q8. Адаптивното пневматично окачване с контрол на амортисьорите е допълнително предлагана възможност, която предоставя на водача избор между комфортна и спортна настройка и съответното поведение на пътя. Тази система има 4 работни режима, които водачът може да избере от системата за динамичен контрол на поведението Audi drive select и да променя просвета на каросерията с цели 90 милиметра.

Друга допълнителна възможност за повишаване на динамиката на пътя при новия Audi Q8 е системата за управление на всички колела all-wheel drive, която може да отклонява задните колела с до 5 градуса. При ниска скорост на движение те се насочват в обратна на завиването на предните посока, с което диаметърът на завой намалява с цял метър, повишавайки маневреността и чевръстото му поведение. При висока скорост пък задните колела се насочват в посоката на предните, с което подобряват стабилността при бързи маневри, като смяната на лентите на магистрала например.

Електронната платформа на ходовата част регистрира ъгъла на наклон на автомобила и показва тази информация за водача на екрана на системата MMI. При стръмни склонове (с наклон над 6%) функцията за автоматичен контрол на спускането Hill Descent Control подпомага водача с автоматично подаване на необходимото спирачно усилие. Системата поддържа самостоятелно зададената от водача скорост на постоянно ниво до максимум 30 км/ч, с което позволява на човека зад волана да се съсредоточи изцяло върху терена и управлението на автомобила.

Производството на новия всъдеходен модел на Audi стартира в завода на германския производител в Братислава (Слвк). Цените на модела започват от 76 300 евро, като поръчки вече се приемат.