Медия без
политическа реклама

"Айрън Мейдън" все още железни

Вокалистът Брус Дикинсън, който е правоспособен пилот, излезе на сцената с авиаторски шлем.

Четвъртият концерт на "Айрън Мейдън" у нас по всеобщо мнение на заклетите им фенове (а такива те в България имат много) беше и най-добрият. Групата е сред класиците в хеви метъла, основана 1975 г. и изгряла на голямата сцена в началото на 80-те. У нас "Мейдън" са гостували трикратно - през 1995 г. вокалистът-титуляр Брус Дикинсън бе заместен от доста по-невзрачния глас Блейз Бейли, а през 2007 г. на стадион "Локомотив" и 2014 г. в "Арена Армеец" вече си бяха в оригинален състав. 

Концертът им на Гребната база в Пловдив бе заключителен щрих от фестивала Hills of Rock, който се проведе за втори път с несъмнен успех. След две вечери с участието на многобройни групи и изпълнители на три сцени, в неделя вечер врати отвори само голямата, за да посрещне любимците на българската публика. Около 25 000 души си купиха билети за "Айрън Мейдън", като най-нетърпеливите се бяха строили пред бариерите още преди в 16:30 ч. 16 песни показаха, че дядковците от Острова все още са железни, както обещава името им. Fear of the Dark, The Trooper, Number of the Beast, Flight of Icarus, Run to the Hills, 2 Minutes to Midnight, For the Greater Good of God - класика след класика се редяха в продължение на час и половина, накрая публиката бе възнаградена и с три биса. С малки изключения, съставът на "Желязната девица" е непроменен от 80-те досега - основателят и басист Стив Харист, Дейв Мъри, Ейдриън Смит и Яник Гърс - китари, Брус Дикинсън - глас и пилот на личния самолет на групата, Нико Макбрейн - ударни.

Шоуто в Пловдив бе част от световното турне Legacy of the Beast, започнало в Талин в края на май, чиято кулминация ще бъде в Лондон на 10 август. Освен със старите хитове, "Мейдън" зарадваха феновете си и зрелищен дизайн на сцената, пренасящ я в различни фантастични светове, тъй като концепцията на концертната обиколка е вдъхновена от едноименния комикс и мобилна игра.