Медия без
политическа реклама

Борисов: Проблем за нас е легалната, а не нелегалната миграция

14 Юли 2018

България няма проблем с нелегалната, а с легалната миграция. Това заяви премиерът Бойко Борисов в парламента в отговор на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова.

"По силата на международните споразумения всеки, който дойде на официален КПП, ние сме длъжни да му дадем убежище и в момента, в който му се даде този документ, той става наш в кавички, защото, ако не го приемат Германия, Австрия, той няма къде да отиде", обясни Борисов.

"Аз бях от държавите, които сега отказаха да подпишат споразумението. Само ние от външните граници не се съгласихме, понеже не го заслужаваме. А и навремето ги предупреждавах. Много ми се разсърдиха, защото всички очакваха ние да подпишем двустранни споразумения за връщане на мигранти, но зададох и обратния въпрос, ако ни напълнят, скараме се с Турция, влязат 1 млн. в България, ние ще искаме ли релокация," разказа премиерът. И се оплака, че заради тази си позиция бил обвинен, че е циничен и брутален.

"Навремето се съгласих на релокацията, защото ние бяхме първите, в които нахлуха. А и какво би станало, ако Турция размисли и пусне 1 милион, които не могат да продължат нататък. Ако ми кажат за колко време да ги вземем, ще ги приемем. Те не ни казват. А казват: "Вземете ги, пък ще видим.", продължи министър-председателят.

Той смята, че държавите, които са имали колониално робство, са длъжни сега да подпомогнат бившите си колонии. "Никой не казва  - нито САЩ, нито Русия  - дайте и от мигрантите при нас. Това ни струва милиарди. Не съм се съгласил, не се съгласих. Гърция се съгласи, Испания, Италия, от граничните само ние не сме. Винаги сме предупреждавали, максимум усилия положихме. И ние сме избягали така, когато са дошли османлиите", каза още Борисов.