Медия без
политическа реклама

БСП иска да гради "икономическа държава"

СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Редица мерки за засилване на социално-икономическата роля на държавата предвижда БСП в своя проект на "Визия за България", представен на национално съвещание на партията. "Идеята за излизане на държавата от икономиката е илюзорна и спекулативна. Предлагаме "икономическа държава", а не "бездържавна икономика", пише в документа.

Сред нововъведенията, които левицата предлага, е "социален инвестиционен пакет" за инвеститорите. Това са държавно гарантирани ценни книжа с по-висока от нормалната доходност. Набраните от емисията средства ще отидат за финансиране на проекти в сферата на социалните инвестиции, "зелената икономика", нови форми на образование и др. Кредитите за проектите ще бъдат безлихвени, като държавата трябва да поеме ангажимент за доходност пред инвеститорите, смятат социалистите.

В партийния документ се настоява за оздравяване на публичните предприятия, които "да се превърнат в инструмент за натрупване на финансови средства и излизане на българските държавни фирми на външни пазари". Печалбата им ще се акумулира в "Държавен инвестиционен фонд".

Капиталът на "Национална компания индустриални зони" трябва да се увеличи с 500 млн. лв., предлага БСП. Парите са предназначени за подобряване на инфраструктурата в зоните и инвестиции във висшите и средните училища, произвеждащи кадри за промишлеността.

ЗА ЕЛЕКТОРАТА

Визията предвижда минималното възнаграждение да достигне поне 60% от средната заплата и ръст на ставките за нощен и извънреден труд. Както и преизчисляване на всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2015 г., отпадане на максималния осигурителен доход и на тавана на пенсиите. В областта на образованието БСП ще настоява за пълна държавна издръжка на децата в задължителната предучилищна подготовка и гарантирани места на ромските деца в детските градини. Изрично се подчертава, че трябва да се пресича "подмяната на българската култура и история" и налагането на "джендър идеология" в училище.