Медия без
политическа реклама

Автомобилите вече ще се регистрират в частни пунктове, а не в КАТ

Буквите в номерата на колите може да отпаднат

Новите регистрационни номера на автомобилите ще се състоят от комбинация на букви и цифри, като отпада обозначаването на областта, в която е регистрирано превозното средство. СНИМКА: БГНЕС
БГНЕС
Новите регистрационни номера на автомобилите ще се състоят от комбинация на букви и цифри, като отпада обозначаването на областта, в която е регистрирано превозното средство. СНИМКА: БГНЕС

Пълна промяна в регистрацията на автомобилите предвиждат промени в Закона за пътните превозни средства. Идеята е от табелите да отпаднат буквите, които досега показваха в коя област е регистриран автомобилът. Вместо това номерът ще се състои от комбинация от букви и цифри. Новост има и за самите регистрации, които вече ще се правят в частни пунктове, а не както досега - в КАТ. Таксата, която те ще събират за това, ще бъде определяна от държавата. Така независимо от местожителството на собственика на колата той ще може да получи номер навсякъде в страната. Целта на промените е да се сложи край на опашките за получаване на номер на автомобил. Промяната се налага от европейски регламент.

Няма да бъдат променяни сегашните валидни номера, подчерта зам.-министърът на транспорта Ангел Попов пред БНТ вчера. Промяна ще има само в номерата на автомобилите, които получават първа регистрация и при продажба или друго обстоятелство, обясни още той. Пререгистрацията ще се извършва отново в частните пунктове. Според Попов това значително ще облекчи регистрацията и ще засили контрола. По оповестени от него данни между 800 и 900 автомобила на ден се регистрират само в столицата. Заради голямото натоварване се нарушавали някои правила. Всеки автомобил трябва да мине през технически преглед, което невинаги се правело.

Как нарушенията ще бъдат избегнати при новите правила, не е ясно. И в момента има 326 пункта под сериозен надзор заради установени нарушения на правилата за минаване на преглед, каза зам.-министърът. След нововъведенията има възможност част от автомобилите да не получат регистрация, ако не отговарят на критериите за безопасност. При такъв случай водачите ще имат определен период от време, за да отстранят повредите и отново да минат за преглед и регистрация.
Прехвърлянето на регистрационните табели и първичните технически прегледи на автомобилите от КАТ на частни фирми не е единствената промяна, която предстои. Друга новост е замяна на талоните на колата с един талон с чип, който ще съхранява информацията за колата. В момента има два талона - голям и малък. Новият чип ще е с вида и размерите на шофьорските книжки. При проверка на пътя информацията от чипа ще се чете със специални устройства, с които ще разполагат пътните полицаи.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон