Медия без
политическа реклама

Кабинетът и "Марица-изток" 1 се разминали за компенсациите

ЕК все още няма становище за това дали скъпият ток е нерегламентирана държавна помощ

Снимка: Архив
Имаме забележки по всички детайли, които съпътстват предложенията за компенсации, коментира шефът на "Марица-изток" 1 Иван Цанков (в средата).

Една от двете американски централи - "Марица-изток" 1, одобрява идеята за компенсации при прекратяването на договора за изкупуване на ток, но не и размера на компенсацията, предложена от кабинета. Засега коментар от другата централа - "Марица-изток" 3 все още няма, но най-вероятно и тя няма да бъде доволна от предложението.

Изпълнителният директор на AES, собственик на "Марица-изток 1" Иван Цанков заяви пред БНР вчера, че двете страни "са се разминали по отношение на сумата за компенсация". Банките кредитори също са уведомени и очакват конкретните преговори да започнат до няколко месеца, добави Цанков.

В началото на годината правителството поде поредната офанзива по прекратяване на договорите с американските тецове. Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев обяви, че контрактите ще бъдат развалени, а централите ще продават ток на свободния пазар. А за да опита да промени договорите, България поиска от Брюксел становище дали преференциалните цени за двете централи могат да се определят като нерегламентирана държавна помощ. Позиция на ЕК по този въпрос и до момента няма.

Цанков смята, че има варианти за промяна на договорите с "американските" централи в Маришкия басейн при прехода към либерализиран пазар. Например инвеститорите могат да запазят условията, вписани в сегашните им договори, а произведеният ток да се предлага на борсата от НЕК. Често спряган вариант е и централите да излязат директно на борсата, а разликата между пазарната цена и договорената с държавата изкупна цена да бъде покрита от договори за разлика. От юни този модел за компенсиране на разликите се прилага за зелените централи. През юни от "Марица-изток" 1 обявиха, че с Министерството на енергетиката са коментирали още два сценария за разваляне на договорите. Първият от тях предвижда едностранно прекратяване на 15-годишния договор, който изтича през 2026 г., а другият - цялостно компенсиране на невъзстановяемите разходи. Колко би струвало това обаче, все още не е ясно.

"Надявам се в рамките на преговорите да постигнем максимално ползотворни резултати както за българската страна, така и за нас като инвеститор", заявява Оливие Маркет от "Марица-изток" 1 пред БГНЕС. Той коментира и последните поправки в Закона за енергетиката, с които много от производителите излязоха на борсата. "Надяваме се с поправките да се постигне по-стабилна среда, защото бъдещите инвеститори гледат първо през погледа на фирмите, които вече са вложили пари в страната. Непрекъснатите регулаторни промени не са нещо, което оказва добро влияние на инвестиционния климат", коментира той.