Медия без
политическа реклама

ЕС призна, че страните от Западните Балкани не искат реформи

12 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призна, че страните от Западните Балкани не отчитат необходимостта от реформи, за да влязат в ЕС.

Евролидерите стават "все по-нетърпеливи" към нежеланието на страните от Западните Балкани да приемат, че са необходими реформи в сферата на върховенството на закона и това застрашава шансовете им да се присъединят към ЕС до 2025 г., писа британският в. "Гардиън", като цитира изказване на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. "Във всички тези държави срещам известна съпротива да се решават правилно въпросите, свързани с върховенството на закона. Това е задължително изискване за ЕС... Признавам, че страните - членки на ЕС, стават все по-нетърпеливи по този въпрос, защото виждат, че това е от ключово значение – борбата срещу корупцията, медийната реформа и независимостта на съдебната система", подчерта той в Лондон, където се проведе среща на върха от т.нар. Берлински процес, посветена на евробъдещето на Западните Балкани.

ЗА КАРЕ - ПОМОЩ 

ЕС и Великобритания се ангажираха да увеличат подкрепата си за Западните Балкани, като заделят общо над 200 млн. евро, и се ангажираха да се опитат да мобилизират около 1 млрд. евро, съобщи електронното издание "Болкан инсайт". Подкрепата ще е основно за повишаване на сигурността, инвестициите и борбата срещу организираната престъпност.