Медия без
политическа реклама

Гладът за кадри у нас е най-голям от 8 г. насам

Най-трудно се намират квалифицирани работници, инженери и шофьори

Квалифицираните работници са сред най-трудно откриваемите.
Илияна Кирилова
Квалифицираните работници са сред най-трудно откриваемите.

Бизнесът у нас е изправен пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам. Това сочи проучването "Недостиг на таланти 2018" на фирмата за персонал "Менпауър", включващо над 600 компании.

Общо 68% от фирмите в България се затрудняват да запълнят свободните си позиции, като най-сложни за намиране са квалифицираните работници, инженерите и шофьорите. Дефицитни са още служителите за ресторанти и хотели, здравните специалисти, ИТ специалистите, търговските представители. В топ 10 на най-трудно намираните кадри попадат още мениджърите, офис служителите, счетоводителите и финансистите.

Според изследването 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на кадри в България. Сред останалите пречки са липсата на умения по специалността (24%), както и на опит (11%). 11% от компаниите не могат да запълнят свободните си места заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане и липсата на т.нар. меки умения - комуникация, работа в екип и решаване на проблеми.

Още три балкански държави са сред страните, изпитващи най-големи трудности в намирането на подходящи служители. В Румъния от недостиг на кадри се оплакват 81% от предприемачите, в Турция - 66%, а в Гърция - 61%. Най-сериозно е положението с намиране на служители в Япония (89%), Тайван (78%) и Хонконг (76%), както и в Сингапур (56%), Индия (56%), Словакия (54%) и Аржентина (52%).

Ирландия (18%), Великобритания (19%) и Холандия (24%) изпитват най-малко трудности да попълнят свободни позиции, като работодателите, заявили, че не могат да открият търсените кадри, са съответно 18%, 19% и 24%.

Преди месец Агенцията по заетостта обяви пилотно проучване на потребностите от работна сила у нас, чиито резултати леко се различават от новите данни на "Менпауър". Според него най-голяма нужда бизнесът има от икономисти (въпреки че доскоро те бяха обявени за неперспективни), инженери, машинни оператори, продавачи и готвачи - гладът за тях ще се запази дори в следващите 5 г. 35.3% от анкетираните фирми са съобщили, че нямат незаети работни места, но през следващите 6 месеца потребности от нов персонал ще имат 61% от работодателите. Проучването потвърди и тенденцията за търсене на повече хора с професионално образование, отколкото на висшисти - 58% от фирмите имат нужда от специалисти със средно образование и квалификация. Най-търсените са от сферата на стопанското управление и административните дейности, следвани от тези, необходими за индустриалните дейности, архитектурата и строителството. От АЗ отчетоха и глад за работници без специална квалификация - общи работници, куриери, носачи, работници в преработващата промишленост и помощници при приготвянето на храни.

Последвайте ни и в google news бутон