Медия без
политическа реклама

Москва разследва държавна измяна в "Роскосмос"

74-годишен учен е задържан заради изтичане на данни за руските разработки в свръхзвуковите ракети

23 Юли 2018
РИА Новости
Москва разследва държавна измяна в Централния научноизследователски институт по машиностроене.

74-годишният Виктор Кудрявцев, служител в "Роскосмос", е задържан в московския затвор със засилени мерки за сигурност "Лефортово" като част от започналото в края на миналата седмица разследване за държавна измяна в Централния научноизследователски институт по машиностроене. Следствието е за изтичане в чужбина на информация за най-новите секретни разработки на Русия в областта на свръхзвуковите ракети, съобщават руски медии. В петък служителите на Федералната служба за сигурност (ФСС) претърсиха института и обискираха кабинета на директора  на Обединената ракетно-космическа корпорация Дмитрий Пайсон. Според някои руски медии 10 служители са заподозрени в измяната и шпионажа в полза на чужда държава. Имената им не се споменават, обиски са проведени и в домовете им. Пайсон е подържал дружески отношения с останалите заподозрени, затова следователите насочили вниманието си към него, съобщи РИА "Новости". Следователите смятат, че той може да не е замесен, но "е възможно да е знаел за ситуацията".

"Дмитрий Пайсон лично няма разрешение за достъп до секретни данни по свръхзвуковите разработки, нито е участвал в съответните съвещания", обясняват от Обединената ракетно-космическа корпорация. 

Завчера Пайсон подаде оставка. Той напуска поста си в началото на август, уточни говорителят на "Роскосмос" Владимир Устименко и допълни, че досега не е постъпвало искане от правосъдието за разпити на настоящи или бивши ръководители на държавното предприятие, както и на подведомствените институти и компании.

Ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин е бил информиран за разследването и е издал заповед да се оказва максимално съдействие на следствената група. Кабинетът на Рогозин се намира в същата сграда, където е и кабинетът на Пайсон, уточнява РИА "Новости".

Ако документацията по свръхзвуковите разработки е попаднала в пълен обем на Запад, то другите страни много бързо ще могат да създадат сами руските технологии, коментира членът на Експертния съвет на колегиума на военнопромишлената комисия Виктор Мураховский. "Известни са немалко примери, особено през 90-те години, когато американците имаха на практика свободен достъп до много наши технологии от военната промишленост. Създаването на управляеми средства, способни да се движат с хиперзвукова скорост в плътните слоеве на атмосферата, това е изключително руско ноу-хау", пояснява той. Руското министерство на отбраната показа видео с ново поколение хиперзвукови ракети, които могат да носят ядрени бойни глави. Някои от тях се изстрелват от бомбардировачи, други от силози и някои от мобилни установки. Владимир Путин спомена системите през март, включително ракетата "Кинжал", която може да достигне 10 Мах. - около 12 000 км/ч, с обхват от 2000 км.

---------

Дмитрий Рогозин, председател на "Роскосмос":

 

РКК "Енергия", РКЦ "Прогрес" и "Енергомаш" започнаха работа по създаването на ракета носител "Союз 5". След това ще започнем работа по свръхтежка ракета носител".