Медия без
политическа реклама

Граничарите си измиха ръцете с пътниците от непроверения самолет

На прокуратурата е докладвано, че хората са преминали незаконно границата

Снимка: Архив
Според гранична полиция има незаконно преминаване на границата, а не пропуск в граничния контрол.

Служителите на граничната полиция от летище София са пробвали да се измъкнат от случая с непроверения частен самолет на габровския бизнесмен Мирослав Хинков миналия петък, давайки становище, че пътниците са извършили престъпление - незаконно преминаване на държавната граница. Това е било записано в докладна записка от извършената проверка по случая, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Записката, както и други материали от проверката, са били докладвани на районната прокуратура в София. От там обаче са отказали да започнат разследване за незаконно преминаване на границата. Вместо това е образувана проверка за длъжностни престъпления от гранични полицаи и служители на летището. Прокуратурата все пак ще провери и версията за незаконно преминаване, но Арнаудова даде се разбере, че подобно нещо трудно би се доказало. "Трябва да имате предвид, че това престъпление по принцип е умишлено и ние ще следва да установим умисъла на всички тези пътници за незаконно преминаване на държавната ни граница", заяви тя.

Хинков и семейството му излетяха от софийското летище на път за Гърция на 13 юли, без изобщо да бъдат проверени. През задължителния граничен контрол е преминал само пилотът. От МВР се оправдаха, че летището не им е дало информация за полета, а от аерогарата обвиниха свой служител - рамп-агента, обслужил полета, че не си е свършил работата.

Обстоятелствата обаче са доста по-различни. Семейството на Хинков, който отишъл до града по работа, е прекарало около 70 минути в помещение, където по принцип се правят гранични проверки, обясни Арнаудова. Там се обслужват частни джетове. Дори са били предупредени да не излизат от стаята и да изчакат граничния контрол. "Очевидно се касае за неизпълнение на служебни задължения, а не толкова до умишлено преминаване на границата без разрешение", каза Арнаудова.

Освен това има обща електронна система с информация за полетите, до която граничната полиция има достъп и може да прави проверки. "Известно ни е съществуването на подобна система, но защо определена служба не е получила информацията за съществуващ полет, който предстои да бъде обслужен, след това защо някой е дал разрешение да се осъществи излитането, т. е. разрешение за потегляне, това трябва да установим", заяви Арнаудова.

От проверката на граничната полиция обаче излизало, че те няма как да разберат за полет, ако някой не им каже. "Това е изключително семпла проверка, тя е според мен в доста непълен вид", заяви говорителят на главния прокурор.  

Това е вторият гаф на летище София. През март над 40 пътници от полет от Париж влязоха у нас без проверка, тъй като при кацането им гишетата на гранична полиция бяха празни. Заради този случай петима души бяха уволнени.