Медия без
политическа реклама

Атина обвини Москва в неуважение

20 Юли 2018
EПА/БГНЕС
Сградата на руското посолство в Атина. На 11 юли гръцките власти обявиха за персона нон грата двама руски дипломати и това изостри отношенията между двете страни.

Гръцкото външно министерство обвини Русия в неуважение на страната и неразбиране на ценностите на гръцката политика след коментара на Мария Захарова по повод изгонването на двама руски дипломати от балканската държава. „Изявлението на говорителя на руското външно министерство е характерен пример на неуважение към трети страни и неразбиране на съвременния свят, в който държавите въпреки техните размери могат да провеждат независима, многопланова и демократична външна политика“, се казва в комюникето на МВнР в Атина.

На брифинг завчера Захарова заяви, че „британските и американските партньори са оказали много силен натиск“ върху Атина по въпроса за изгонването на дипломатите. Тя също така заплаши, че Русия ще предприеме ответни мерки. Гръцкото външнополитическо ведомство подчертава, че „данните, въз основа на които е действала Гърция, са били предоставени незабавно на руските власти“.  Гръцките власти обявиха на 11 юли, че гонят двама руски дипломати от страната. Атина ги обвини в намеса във вътрешните работи и подкуп на държавни чиновници.

ПРОГРАМА

5000 "златни визи" на чужденци, които са инвестирали в недвижимост над 250 000 евро, е издала Гърция от 2012 г. досега. Програмата се ползва с голямо търсене, особено сред богатите руснаци, азиатски граждани и араби. Министерството на миграционната политика е подготвило пакет с поправки към действащата програма, разрешавайки правото на пребиваване в страната на чужденци, които имат банкови депозити в Гърция на сума от 400 000 евро.