Медия без
политическа реклама

Хърватинът Вида се отърва само с порицание за "Слава на Украйна!"

Десният бек Върсалко пропуска полуфинала с Англия заради травма

09 Юли 2018
EПА/БГНЕС
Няколко от хърватските национали тренират на облекчен режим преди полуфиналния мач с Англия.

ФИФА не наказа Домагой Вида за видеото в социалните мрежи, на което той извиква "Слава на Украйна!". Поведението на хърватския защитник предизвика остри реакции най-вече в Русия, но световната футболна централа дори не го глоби, а само го порица. "Дисциплинарният комитет на ФИФА отправя предупреждение на Вида за неговите думи във видео, появило се след мача Русия - Хърватия", се казва в съобщението.

Хърватският футболен съюз (NHS) оправда играча: "HNS подчертава, че тези думи са свързани с огромния брой съобщения на подкрепа, получени от Украйна, с която Вида и Огнен Вукоевич (б.р. - скаутът на "Динамо" (Киев), който също е на видеото) са тясно свързани в клубните си кариери".

Въпреки това съюзът препоръча на хърватските национали да се въздържат от "всякакви изказвания, които може да бъдат интерпретирани политически".

Президентът на украинската футболна федерация Андрей Павелко също защити Вида: "В последните няколко години "Слава на Украйна!" се превърна за нашите граждани в символ на твърдост и патриотизъм. И е напълно естествено, че човек, на когото нашата страна е дала много, с голямо уважение се отнася към нея и към жителите й".

И докато Вида избегна дисквалификация за полуфинала с Англия, хърватският тим ще бъде без друг основен защитник - Шиме Върсалко. 26-годишният десен бек на "Атлетико" (М) е получил травма в мача с Русия и няма да може да се възстанови до утре. Впрочем след драматичния 1/4-финал срещу "сборная" други двама хървати са били на прегледи. Защитникът Иван Стринич и нападателят Марио Манджукич са отишли вчера в клиника "Боткин" в Санкт Петербург (на 60 км от базата на тима). Там са им открити големи хематоми, като са им препоръчали да направят изследвания с ядрено-магнитен резонанс, за да се установи дали имат по-сериозни увреждания.

Треньорът Златко Далич на вчерашната си пресконференция не говори за кадровите проблеми, а се спря на съперниците от Англия: "Не бих казал, че имат някакво слабо място, което да се набива на очи. Те са на полуфинал и това говори само. В техните мачове, които гледах, се показаха като отбор, който играе праволинеен футбол, но същевременно е много бърз. Много са добри при стандартни положения, а високите им играчи са опасни при ъглови удари. Рахим Стърлинг е много важен играч за тях, защото действа много бързо, а взаимодействието му с Хари Кейн е действително опасно".