Медия без
политическа реклама

Над 850 язовира се нуждаят от спешен ремонт

Държавата случайно откри 200 язовира в област Кърджали
БГНЕС
Държавата случайно откри 200 язовира в област Кърджали

Кметовете ще имат възможност да решат дали да прехвърлят стопанисваните от тях язовири на държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Срокът за решението им е до 7 октомври. Това съобщи вчера Петър Горновски,  председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) по време на работна среща в Ловеч.

За 858 язовири са необходими строително-ремонтни дейности, а 414 от тях имат нужда от спешен ремонт. Това е било установено при проверки на водните съоръжения от инспекторите на агенцията, като много от водоемите са с повече от едно нарушение. Според шефа на ДАМТН общините трябва да направят внимателен анализ, защото ще носят пълна отговорност за язовирите, които продължат да стопанисват, в това число и за неотложните им ремонти.

Язовирите ще се категоризират в тристепенна скала в зависимост от степента на опасност при преливане: първа - висока степен, втора - значителна степен и трета - ниска степен. За тази процедура ще бъдат отговорни комисии, назначени със заповед на областните управители на всяка област.

Междувременно стана ясно, че държавата случайно е разбрала за наличието на 200 язовира в област Кърджали, за които липсват каквито и да е данни. Това коментира вчера пред Би Ти Ви ген. Кирил Войнов, директор на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях".

Областите с най-много опасни язовири са Враца, Хасково, Стара Загора и Пловдив. През септември ще има нова проверка, при която ще се установи колко от тях вече са ремонтирани. 500 млн. лв. вече бяха отделени от правителството за най-спешните ремонти на водоемите.

 

Последвайте ни и в google news бутон