Медия без
политическа реклама

Кога доходите са без данъци

В какви случаи на получени през дадена календарна година доходи не се дължат данъци?
Г.Т., София


Според закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) облагаеми с данъци са доходите "от всички източници, придобити от данъчно задълженото лице през данъчната година". Веднага след това изрично е записано - "с изключение на доходите, които са необлагаеми по силата на закон". И въпросното изключение е в същият този ЗДДФЛ. Там има специална разпоредба, която се пада точно чл.13, в която е посочено кои са необлагаеми доходи. От нея става ясно, че изключението изобщо не е едно, а са много повече, описани в близо 30 точки. Тук ще бъдат посочени само по-важните и по-често срещаните случаи.
На първо място в закона е записано, че не се плащат данъци върху доходите, придобити през данъчната година продажба или замяна, ако става дума за един недвижим жилищен имот и то само ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години. Необлагаеми са доходи и от например продажбите на до два недвижими имота, както и ако са продадени или заменени селскостопански и горски имоти независимо от броя им. В тези случаи обаче между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната не трябва да са изминали повече от 5 години.
Тези правила обаче не важат, ако става дума за продажба на наследствен имот. При нея не се дължи данък без значение от срокове и време. В закона има изрична норма, в която пише, че "доходите от продажба или замяна на имущество, придобито по наследство и завет, както и на имущество, реституирано по реда на нормативен акт".
По принцип не се облагат и доходите от продажба или замяна на движимо имущество. Естествено и тази норма има изключения. Защото може да не се облага движимото, но пък се облагат сделки с пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства. Това става, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година. Облагат се и такива сделки с произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, както и с акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута. 
Според ЗДДФЛ необлагаеми са доходите, получени от присъдените обезщетения и други плащания при средна и тежка телесна повреда, професионална болест или смърт. Същото се отнася и до обезщетенията за принудително отчуждаване на имущество за държавни и общински нужди. Не се облагат и обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди. Тук обаче има изключение - и това са обезщетенията за пропуснати ползи, които се облагат.
Не се дължи данък и върху застрахователните обезщетения, когато е настъпило застрахователно събитие. Необлагаеми са и помощите и добавките от социално подпомагане, когато те са получени на основание на няколко закона - за интеграция на хората с увреждания, за закрила на детето, за семейни помощи за деца. Няма данък и за обезщетенията и помощите при безработица, получени на основание на нормативен акт. 
Необлагаеми са и издръжките, когато те са получени от правоимащи лица, определени в Семейния кодекс. Не са и стипендиите, получени от физически лица за обучението им в страната и в чужбина. Необлагаеми са и потребителските дивиденти от кооперации и доходите, получени от рента, аренда или от друго възмездно предоставяне за ползване на земеделска земя.