Медия без
политическа реклама

16% от решенията на КЗК падат в съда

Търговете за строителство и ремонти се обжалват най-често

Снимка: Архив
Честото обжалване на строителни поръчки в повечето случаи води до огромно забавяне при изпълнението на проектите.

Около 16% от решенията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) биват отменяни от съда, показва годишният отчет на антимонополния орган.  

Обществените поръчки за строителство са най-често обжалваните в КЗК. На второ място се нареждат поръчките за доставка на храни, а на трето - за охрана. В годишния отчет на антимонополната комисия са откроени и част от тенденциите. Масовото обжалване на строителни търгове не е новост, но за първи път на жалбите се поставя такъв акцент. Спирането на големите процедури често пъти се оказва проблем за големите инфраструктурни проекти. В един от последните случаи неизвестната до този момент компания за автомобили, мотори и мотопеди "Р и Д Ауто-Строй" блокира с жалба изграждането на контролно-пропускателния пункт "Рудозем-Ксанти", чиято стойност е 17.4 млн. лв. Тези дни пък КЗК отхвърли искането на новоизлюпената компания "Рос БГ" за спиране на процедурата за изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по жп линията Пловдив - Бургас. Обществената поръчка е на стойност 195.4 млн. лв. без ДДС.

КЗК е наложила над 12.5 млн. лв. глоби - по Закона за обществените поръчки и за нарушения на Закона за защита на конкуренцията. Санкционирани са били и фирми, отказали предоставянето на информация, или такива, които са си спестили част от исканите документи. Приходите от събраните санкции и глоби са над 2.6 млн. лв. в периода 2016-2017 година. Това е с около 35% повече в сравнение с предходния период - 2014 -2015 г., когато са били събрани около 1.9 млн. лв. Причината е, че преди две години КЗК подписа рамков договор за сътрудничество с частен съдебен изпълнител, на когото е възложено принудителното изпълнение на ликвидните и изискуемите публични и частни вземания на комисията.

 

ЧИСЛА

В рамките на отчетния период КЗК е образувала 1117 производства, с което се достига максимум спрямо броя на образуваните производства през последните три години. Най-голям брой са образуваните производства по Закона за обществените поръчки (957), следвани от 139 производства, образувани по Закона за защита на конкуренцията. Точно 21 са производствата, образувани по Закона за концесиите, става ясно още от отчета.

През 2017 г. общо 87 жалби са били подадени до Върховния административен съд след решения на КЗК. Магистратите са се произнесли с 48 окончателни решения или определения, като изцяло отменени са били 14 от тях. С други 33 от тях съдът оставя в сила актовете на комисията. Една преписка е върната за ново произнасяне.