Медия без
политическа реклама

Представят ни го за шапка, а то е боа, глътнала слон

Управляващите полагат големи усилия да скрият колко бързо и лесно се забогатява във властта

Нали помните онази рисунка от "Малкия принц" на боата, глътнала слон, която възрастните оприличават на шапка? И с някои хора във властта е така - понякога изглежда като най-обикновена шапка, а всъщност е боа, глътнала слон. Тя би дала всичко, за да я възприемат като шапка и никой за нищо да не я закача.

Извън метафората - публичността на имотните декларации на хората, които заемат висши държавни длъжности, е от значение, за да е ясно дали са

 

използвали ресурсите и достъпната им информация за незаконно обогатяване.

 

Целта е не да видим адресите на министрите и магистратите (те не се и публикуват), а превенция на корупцията. Не че това дава пълна гаранция, че злоупотреби няма. Има достатъчно примери за хора, които по документи не притежават нищо, а само дрехите им са по-скъпи от годишната им заплата. Но този проблем може да бъде решен, ако декларациите подлежат на сериозна проверка. Което не се случва в момента. 

Прословутият общ регламент за личните данни GDPR обаче за пореден път ще бъде използван за намаляване на публичността. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която се занимава с декларациите, поиска становище от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) дали и как да ги публикува, така че да не нарушава регламента. Добрата новина е, че декларациите все пак трябва да се публикуват онлайн с имената на деклараторите. Лошата е, че друга част от становището е толкова завъртяно написана, че даде повод на комисията на Пламен Георгиев да реши, че след като някой излезе от властта, имотните му декларации трябва да се свалят от онлайн регистрите. Ще бъде разчистен и старият пълен регистър на Сметната палата, която досега съхраняваше и проверяваше декларациите. И никой няма да си спомня какво е пишело в тях.

Очевидно е, че

 

някой много иска да изтрие миналото.

 

Защото, както е казал Оруел, така ще владее бъдещето. За забогателите във властта това е разбираемо. Обаче за антикорупционната комисия, която по презумпция трябва да следи това да не се случва? Да не би да има VIP персони в регистъра й, които се притесняват от миналото си? Защо й е да създава комфорт на излезлите от властта? Може би, защото има хора, които само формално не са във властта. Като почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който се гордее с факта, че разпределя порциите в държавата. Ако КПКОНПИ реализира идеята си, както със сигурност ще направи, документите на Доган ще бъдат свалени. Ще остане само следа, че той е попълвал декларации. Ако утре медийният магнат и гуру на медийното законодателство Делян Пеевски излезе от парламента, ще изчезнат и неговите декларации, които трябва

 

да се изучават като пример за реализация на българската "мечта"

 

- как само за 10 години, прекарани във властта - като зам.-министър или депутат, един младеж може да натрупа сметки с десетки милиони у нас и в чужбина, да стане крупен бизнесмен и инвеститор. И никой да не го пита откъде са му парите.

Как пък някой от ръководството на КПКОНПИ веднъж не се възмути, когато се създават привилегии за някои хора, които въпреки че са във властта, ще се изплъзнат от контрола на комисията? Например общинските съветници, които ще декларират имущество и интереси едва след 1 декември 2019 г. Депутатите тихомълком промениха прясно приетия и прехвален антикорупционен закон и им осигуриха този двугодишен комфорт, без да си направят труда да се мотивират. Борците против корупция преглътнаха и факта, че до местните избори

 

в общинските съвети ще може да се вихри яка шуробаджанащина

 

и явна търговия - с гласове, с имоти, с апетитен бизнес. Ясно е, че партийните черни каси, които се пълнят от местните феодали, няма да останат празни. А обществото ще продължава да бъде залъгвано, че това е шапка, а не боа, погълнала слон.

Нищо не е случайно. Общинските съветници ще свършат мръсната работа незабелязано, а свалянето на декларациите от интернет ще даде възможност бързо-бързо да се изсветли имущество, неправомерно получено във властта. Защото няма да има публична база за сравнение. И накрая управляващите ще блестят чисти като сълза. 

Общественият интерес, разбира се, е в точно обратна посока. Колко съдилища трябва да се произнесат, че ролята на едно лице в обществения живот обосновава приоритетния интерес на обществото да има достъп до информация, отнасяща се до него, за да стане това основно правило? Кога това ще бъде разбрано и в антикорупционната комисия, та да спре тя

 

да крие всякаква важна за гражданите информация?

 

Абсурдно е, че докато дори най-дребните чиновници бяха задължени да декларират имат ли яхти и самолети, за шефовете им, които държат реалната власт да се разпореждат с публични средства и влияние, се предвиждат приятни облекчения. Парадоксално е, че шефът на КПКОНПИ призова студентите да му докладват, ако другарчето им кара кола, а родителите му са бедни, но някак си не се впечатлява от преуспелите във властта, които карат суперколи и въртят милиони, без да имат видими доходи за това. Но какво се чудим. Всичко е съвсем логично - когато корупцията е основен жалон в една държава, не можеш да очакваш държавните органи да излязат от коловоза.