Медия без
политическа реклама

Лондон поиска достъп до сървърите на фирма, откраднала данни на 50 млн. души

УС на "Кембридж аналитика" уволни директора Ал.Никс

26 Март 2018
Снимка ЕПА/БГНЕС
Централата на компанията Cambridge Analytica в Лондон

Александър Никс, изпълнителният директор на "Кембридж аналитика", е уволнен. Решението е на Управителния съвет и влиза веднага. Никс, "мозъкът" по крадене на данни на профили във ФБ и използването им чрез методите на психометрията в изборни кампании, вкл. на Тръмп, стана жертва на запис със скрита камера. Британският тв канал Channel 4 показа видео , в което шефът на компанията Александър Никс се хвали, че екипът му може да дискредитира политици, ако клиенти поискат това. На въпрос на журналист, представящ се за потенциален клиент, докъде би стигнала фирмата в търсене на компромат, Никс отговаря: "Ние правим много повече". Негови служители можели да предложат подкуп на обекта, когото целят да компрометират, и да заснемат това. От Cambridge Analytica заявиха, че представеното съдържание на записите било невярно. В записа Никс разказва как не е оставил никакви дигитални следи за участието си в кампанията на Тръмп.

Британските власти са поискали достъп до сървърите на компанията Cambridge Analytica, за която се твърди, че е откраднала данни на 50 млн. потребители на социалната мрежа "Фейсбук", предаде Би Би Си. Британският комисар по защита на информацията Елизабет Денъм заяви, че е изискана заповед за това. 

Разследване на в. "Ню Йорк таймс" и "Обзървър" показа, че фирмата е събрала данните на потребителите на социалната мрежа и ги използвала, за да разработи софтуер, позволяващ да се влияе на гласоподавателите в президентските избори в САЩ и референдума за излизането на Великобритания от ЕС. 

Междувременно шефът по сигурността на "Фейсбук" Алекс Стамос, който настояваше за по-детайлно разследване на руската намеса в американските президентски избори, подаде оставка. Той взел това решение заради разногласията си с ръководството на компанията.

Още за скандала - в "Наблюдател"