Медия без
политическа реклама

Приходите от ток на парното в София директно ще постъпват в "Булгаргаз"

20 Юли 2018
Снимка: Архив
Средният разход за отопление и топла вода на малък апартамент за изминалия отоплителен сезон е почти 370 лв.

Текущите вземания на "Топлофикация -София" от продажбата на ток да постъпват директно по сметките на "Булгаргаз". Това е било обсъдено на среща в ресорното министерство вчера. Така ще бъдат покрити част от задълженията и ще се постигне устойчивост на плащанията. Столичната топлофикация е най-големият клиент на "Булгаргаз" - с около 35% от общата консумация на природен газ в страната. Във вторник шефът на обществения доставчик Николай Павлов се оплака, че парното вече е просрочило  плащания за над 100 млн. лв. и допусна, че парите може да бъдат потърсени и по съдебен ред. Още 27 млн. лв. дължат и топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца.

Заради задълженията на парното в София общинските съветници от БСП обявиха, че ще поискат изслушване на ръководството на дружеството в три комисии - по икономика и собственост, финанси и бюджет и инженерна инфраструктура. Поводът за искането е информацията, че "Булгаргаз" ще даде "Топлофикация -София" на частен съдебен изпълнител, ако не плати просрочията си. Само за периода от септември 2017 г. до юли 2018 г. компанията е натрупала задължения за близо 52 милиона лева.

"Отдавна се знае, че отоплителното дружество е в тежко финансово състояние, а управляващите от ГЕРБ, без много да мислят, го натовариха с още един кредит от 67 милиона евро за изграждането на RDF инсталацията, която ще изгаря твърдия остатък от завода за отпадъци. Вероятността "Топлофикация-София" да изпадне във фактически фалит става все по-реална, а това общинско дружество изпълнява важна социална функция", изтъкват от БСП-София. Затова левицата предлага шефовете на дружеството да бъдат изслушани възможно най-скоро и да бъдат предприети мерки за стабилизирането на компанията преди новия отоплителен сезон.

От години столичното парно се прехвърля периодично между държавата и общината, но нито един от двамата собственици така и не успя да го доведе до положителни финансови резултати.

 

СМЕТКИ

Около 47.2% от клиентите на парното в София ще трябва да доплащат, показват данните на топлинния счетоводител "Техем". 52.8% от гражданите са получили фактури със суми за възстановяване. Средният разход за отопление и топла вода на жилище до 50 кв. м е 367.44 лв. за изминалия отоплителен сезон, за двустайните апартаменти (между 51 и 70 кв. м) - 522.22 лв., а за тристайните (от 71 до 100 кв. м) - 707.42 лв. Сумите са за 365 дни използвана топла вода и 168 дни отопление, допълват от "Техем".